A negyedik

60 éves a Delta, a magyar televízió egyik legnépszerűbb és máig látható tudományos műsora. Ismerjék meg történetét!

Kultúrsnack

2024.01.31 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az 1964. január 31-én induló magazin sokáig azon kevés hírforrások egyike volt, mely a "nyugati világ" tudományos eredményeit, újdonságait ismertették hazai és külföldi kisfilmek segítségével. Az első évben havonta jelentkező műsor vezetője Poór Klára, Kovács P. József és Lénárd Judit volt, a narrátorok a legendás Bőzsöny Ferenc és Vadász Ágnes.

Lénárd Judit műsorvezető a Deltában

Kudlik Júlia műsorvezető elválaszthatatlan a Deltától, személyisége és stílusa sok nézőt vonzott. A 2000-es évekig töltötte be a házigazda szerepét, a műsor eredeti formájának fennmaradásáig. 

Kudlik Júlia a Deltában 1965-ben

A hétvégi tudományos híradó közérthető formában, sokszínűen osztotta meg a nézőkkel a tudományos forradalom vívmányait. Az első műsorokban beszéltek a Holdra szállás lehetőségéről, bemutatták az űrhajósok ruháját, az űrkabin műszerfalát, a kobaltágyúval történő sugárkezelést, a San José vulkán kitörése utáni romokat, halak szállítását nylonzacskóban, valamint helikopterre szerelt kísérleti berendezéseket, amelyekkel rádióközvetítést lehet adni a közelgő tokiói olimpiáról. A műsor célja nem a tanítás volt, a nézők innen informálódhattak a külföldi eredményekről, a nyugati világ technikai fejlettségéről. 

Részlet a Delta 1964.05.16-i adásából

A hetvenes években 60% feletti nézettséget produkáló sorozat hetente 4-5 millió nézőt ültetett a tévékészülékek elé. Legendás főcímében a kor legmodernebb, deltaszárnyú repülőgépe látható, nevét mégis, mint sorrendben a televízió negyedik tudományos sorozata, a görög ábécé negyedik betűjéről kapta. Főcíme ikonikussá vált, bár a bombázó repülőgép, a Vezúv kitörése, az űrfelvételek és a hóban gázoló szánhúzó emberek látványa az akkor ritkaságnak számító elektronikus zene kíséretében a visszajelzések alapján sokakban félelmet keltett. 

Kudlik Júlia az 1970-es években (MTI Fotó: Lippay Ágnes)

A televízió Nemzeti Archívumában őrzött több mint 1500 műsor folyamatosan gyarapszik, hiszen a Fejős Ádám műsorvezetésével megújuló sorozat tovább keresi a válaszokat a minket körülvevő világ kérdéseire a Duna Televízió csatornáján.   

Borítókép: Kudlik Júlia a Magyar Televízió stúdiójában Készítette: Horváth Péter tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-871906

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A született televíziós

A ma 90 éves riporterlegenda, Vitray Tamás egyszer így vallott a kezdetekről: „a magyar televíziózás is akkor jött világra, amikor én televíziósként megszülettem. Ikrek vagyunk.” Pályáját áttekintve köszöntjük a Magyar Televízió örökös tagját.

Borítékolt remények

A rulett-termek és kártyaszobák világán kívül, a lottó és a totó késleltetett reményein túl, mindenki azonnal megkísérthette a sorsot.

Isten véled édes Piroskám

Imádta az operát, a futballt és a közönségét. Valamennyi nagy táncdalfesztivál döntőse és számtalan sláger előadója volt Aradszky László, aki mindvégig derűs, életvidám emberként élte az életét.

A lelkiismeretes humorista esete a magyar humor napjával

„Nevetés. Az egyetlen dolog a világon, ami nem nevetséges.” Karinthy Frigyes