A medve árnyékától a műholdakig

Hogyan változott a meteorológia az évszázadok során, és hogyan épült ki intézményesített rendszere? Röviden bemutatjuk a meteorológia világnapján.

Ünnepek és hétköznapok

2023.03.23 | olvasási idő: kb. 2 perc


A világnap célja a meteorológia (régies nevén légtüneménytan) tudományának népszerűsítése és megismertetése a nagyközönséggel. A meteorológia az időjárás előrejelzésén kívül a légköri jelenségek, folyamatok, hidrológia és az éghajlat kutatásával foglalkozó tudomány. Az időjárás és annak előrejelzése az ember túlélése szempontjából már a történelmi idők előtt is létfontosságú tényező volt, így nem csoda, hogy a megfigyelések és az azokból levont következtetések generációról generációra öröklődtek.

A medve a népi hiedelem szerint megjósolja a tavasz közeledtét (MTI Fotó: Pálfai Gábor, Fényes Tamás)

Az évszázadok során összegyűjtött népi megfigyeléseken alapuló időjárási jóslatokat a természettudományos ismeretek bővülésével és a technika fejlődésével fokozatosan tudományos módszereken alapuló időjárás-előrejelzés váltotta fel.

Szélsebességmérő egy budapesti meteorológiai állomáson 1975-ben (MTI Fotó: Horváth Péter)

1780-ban a Mannheimi Tudományos Akadémia a bajor választófejedelem támogatásával létrehozta az első tudományos meteorológiai intézményt, a Societas Meteorologica Palatina nevű szervezetet, amely egy egész Európára kiterjedő hálózat létrehozását tűzte ki céljául. Ennek lett része az elsők között még ugyanebben az évben a budai megfigyelőbázis, amely a királyi vár legmagasabb tornyában lévő csillagvizsgálóban kapott helyet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elődjének számító Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapítóokiratát I. Ferenc József király majd egy évszázaddal később, 1870-ben írta alá. Magyarország 1893-ban csatlakozott a Bécsben alapított meteorológiai világszervezethez, a magyar intézmény neve 1970 óta Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Székháza napjainkban (Fotó: Róka László)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkáját mára jelentős informatikai infrastruktúra segíti a modern módszerekkel begyűjtött adatok és a műholdak közvetítette felvételeken alapuló időjárás-előrejelzések elkészítésében.

Borítókép: A hortobágyi Kilenclyukú híd viharban MTI Fotó, Készítette: Lajos György, Tulajdonos: MTI: MTI-FOTO-842740

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az ember, aki nemcsak beszélni, hanem viselkedni is tanította az országot

Magyarországon négy, Angliában egy általános iskola viseli a nevét, amely összeforrt a beszédpedagógia és beszédtechnika fogalmával. Elképesztő népszerűségét mindig kifogástalan emberi és szakmai példamutatásának, alázatának köszönhette. Július 29-én ünnepelné 85. születésnapját Montágh Imre.

A lelkében mindig komédiás

Ma lenne 85 éves a feledhetetlen humorú Verebély Iván, akinek gyermekkorától fogva Latabár Kálmán volt a példaképe.

„A színészet számomra az egyetlen létforma”

Már főiskolásként színházi szerződése volt, több mint öt évtizedes pályafutása azóta is töretlen. Felejthetetlen alakítások százait, és több könyvet is maga mögött tudhat a 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas színművész, Szilágyi Tibor.

Színészek és kutyák - kvíz

A színészek között is szép számmal akadnak kutyabarátok. Ez alkalommal kedvenceik szemszögéből láttatjuk őket.