Játsszanak velünk a magyar nyelv napján!

A magyar nyelv napját 2011. óta november 13-án ünnepeljük. A cél: ráirányítani a figyelmet egyik legfontosabb szellemi-kulturális örökségünkre, amit ezúttal egy szórakoztató kvíz formájában teszünk. Tartsanak velünk!

Kvíz

2021.11.13 | olvasási idő: kb. 4 perc


Az Országgyűlés az emléknappá nyilvánító határozatban a reformkorig nyúlt vissza. Ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelvről és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt. A Sátoraljaújhely melletti Széphalmon - Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett - 2008-ban megnyílt Magyar Nyelv Múzeuma is ezt a szellemiséget hivatott őrizni. A magyar nyelv gazdagságából nyújt ízelítőt közmondásokból és szólásokból szemezgető, szórakoztató fejtörőnk. Vágjanak bele!

Borítókép: Széphalom, 1968. november 9. Alsóregmeczi Kazinczy Ferenc író, költő, a nyelvújítás vezéralakjának, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának egykori lakhelye. A művész 1831-es halálát követően, az 1873-ban épült neoklasszicista stílusú, görög templomcsarnokot idéző mauzóleumban kiállítást rendeztek be Kazinczy életpályájának. A település Kazinczy Ferencnek köszönheti nevét, aki az akkor még Kisbányának vagy Kisbányácskának nevezett falut elnevezte Széphalomnak. Ezt az elnevezést 1886-ban hivatalosan is fölvette a település. Az 1940-ben Hosszúlázzal összeolvadt Széphalmot 1981-ben csatolták közigazgatásilag Sátoraljaújhelyhez. Készítette: Kunkovács László. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-C_END19681109108

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 308 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Charlestontól a hiphopig - avagy a táncművészet világnapja

1727-ben ezen a napon született a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre, az egyetemes táncművészet megújítója. Ehhez kapcsolódva lett 1982-től április 29. a tánc világnapja.

Mennyire ismeri a magyar filmeket? Tesztelje tudását!

Április 30-án ünnepeljük a Magyar Film Napját. Az évforduló alkalmából tematikus kvízzel kedveskedünk olvasóinknak. Jó szórakozást kívánunk, és ne feledjék, a kvízben szereplő minden filmet megtekinthetik az elkövetkező napokban a közmédia csatornáin!

Ligeti Miklós – akinek hasonló sors jutott osztályrészül, mint akiről híres szobrát mintázta

Legnevezetesebb alkotását, a Városligetben látható Névtelen jegyzőt mindenki ismeri, de a szobrász nevét csak kevesen, pedig 1907-ben közösen állította ki műveit Auguste Rodinnel Párizsban.

Concerto Budapest online műsorai

Az MTVA és a Concerto Budapest szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.