Játsszanak velünk a magyar nyelv napján!

A magyar nyelv napját 2011. óta november 13-án ünnepeljük. A cél: ráirányítani a figyelmet egyik legfontosabb szellemi-kulturális örökségünkre, amit ezúttal egy szórakoztató kvíz formájában teszünk. Tartsanak velünk!

Kvíz

2021.11.13 | olvasási idő: kb. 4 perc


Az Országgyűlés az emléknappá nyilvánító határozatban a reformkorig nyúlt vissza. Ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelvről és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt. A Sátoraljaújhely melletti Széphalmon - Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett - 2008-ban megnyílt Magyar Nyelv Múzeuma is ezt a szellemiséget hivatott őrizni. A magyar nyelv gazdagságából nyújt ízelítőt közmondásokból és szólásokból szemezgető, szórakoztató fejtörőnk. Vágjanak bele!

Borítókép: Széphalom, 1968. november 9. Alsóregmeczi Kazinczy Ferenc író, költő, a nyelvújítás vezéralakjának, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának egykori lakhelye. A művész 1831-es halálát követően, az 1873-ban épült neoklasszicista stílusú, görög templomcsarnokot idéző mauzóleumban kiállítást rendeztek be Kazinczy életpályájának. A település Kazinczy Ferencnek köszönheti nevét, aki az akkor még Kisbányának vagy Kisbányácskának nevezett falut elnevezte Széphalomnak. Ezt az elnevezést 1886-ban hivatalosan is fölvette a település. Az 1940-ben Hosszúlázzal összeolvadt Széphalmot 1981-ben csatolták közigazgatásilag Sátoraljaújhelyhez. Készítette: Kunkovács László. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-C_END19681109108

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 308 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

A halhatatlan bariton

100 éve született a magyar opera egyik legkiválóbb baritonja, Melis György, akinek nemcsak énektudása, de színészi képességei is kiemelkedők voltak.

Az utolsó aranyágacska

Árpád vezértől származtatjuk azt a dinasztiát, amely 1301-ig fejedelmeket és királyokat adott a magyar trónra. Ez az időszak teremtette meg a magyarság számára azt a jogot, hogy végérvényesen és visszavonhatatlanul a keresztény Európa részévé váljon, múltja és jelene összefonódjon egész Európa történelmével.

Bajor Gizi rejtélyes halála

A legendás színésznő halálát máig titkok övezik. Egy elborult elméjű férj, öngyilkosság vagy összeesküvés állt a háttérben?

A magyar kultúra napja

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Arra a kérdésre, hogy mi a magyar kultúra, nehéz egyértelmű választ adni, de egyvalami biztos: rengeteg mindenre lehetünk büszkék. Hungarikumokra, tudósokra és találmányokra, művek sorára, amelyeket mi adtunk a világnak – kvízünkkel pedig próbára teheti magát, mennyire ismeri ezeket!