Ön mennyit tud a magyar filmekről?

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük. Azért esett április 30-ra a választás, mert 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. Ez alkalomból játékra invitáljuk Önöket!

Kvíz

2021.04.28 | olvasási idő: kb. 3 perc


A közmédia április 30-án, pénteken egész napos műsorfolyammal készül, a legnagyobb nevek és remekművek minden nemzedéknek tartogatnak meglepetéseket. Nézőink változatos műfajú filmeket láthatnak, a legnépszerűbb filmvígjátékokat, romantikus szerelmi történeteket, irodalmi adaptációkat, történelmünk nehéz időszakáról tanúskodó műveket, valamint rajz- és animációs filmeket. Kvízünkkel Ön is tehet egy próbát, hogy mennyire ismeri a magyar filmeket. Vágjunk is bele!

Borítókép: 1962. május 17. Csattan a csapó a filmforgatáson Vass Éva színésznő előtt a Hunnia Filmgyár Pasaréti úti műtermében. MTI Fotó: Bojár Sándor, azonosító: F___B19620517015.jpg

További cikkek:

Boldogságra született

A mai magyar operett egyik legnépszerűbb szubrettje, az örök komédiás, a dupla energiabomba, a huncut, a vidám, a vicces Kossuth- és Jászai Mari-díjas Oszvald Marika, aki nemcsak itthon lett a közönség kedvence, hanem Németországtól Japánig meghódította a világot.

„A színészet számomra az egyetlen létforma”

Már főiskolásként színházi szerződése volt, több mint öt évtizedes pályafutása azóta is töretlen. Felejthetetlen alakítások százait, és több könyvet is maga mögött tudhat a 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas színművész, Szilágyi Tibor.

A Hotel Forum és a modern Budapest születése

A pesti Duna-korzó új életre kelt az 1980-as években. Ennek fontos momentuma volt a Hotel Forum 1981. november 28-i - ma 40 éves - megnyitása.

Igazi férfiak és igazi nők

140 éve született egyik legnagyobb és legnépszerűbb írónk, Móricz Zsigmond. Epikája számos későbbi népszerű filmhez nyújtott remek alapot, amelyek a mai közönség számára is tartogatnak mondanivalót és értéket. Ilyen a Rózsa Sándorról szóló regényből készült film és neki köszönhetjük a Míg tart a szerelmet is. Persze nem csak Móricz műveit hoztuk a hétre. Középpontban a férfiak és a nők kapcsolata remek színészekkel és sziporkázó alakításaikkal, természetesen szórakoztató formában.