Az első színes magyar tévéfilm

A Zsurzs Éva rendezésében készült film Fekete István első regényén alapult, és többek között Bessenyei Ferenc, Tolnay Klári és Benkő Péter is feltűnt a szereposztásban. Hogy melyik volt ez a film? Cikkünkből kiderül.

Kultúrsnack

2023.04.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


A koppányi aga testamentumát 55 éve e napon mutatta be a Magyar Televízió, bár csak nagyon kevesen láthatták ragyogó színeit, hiszen a legtöbben ekkor még csak fekete-fehér készülékkel rendelkeztek. A tévéfilmnek a filmszínházi elvárásoknak is meg kellett felelnie, hiszen már a forgatás közben kiderült, hogy a mozik is be fogják mutatni. Ezeknek az egymásnak nyilvánvalóan ellentmondó elvárásoknak, azaz hogy a tévéfilmek ritmusa hagyományosan lassabb, míg a mozinézők több látványt, mozgalmasabb jelenteket és lendületesebb történetvezetést várnak el, a sokoldalú rendező sem tudott tökéletesen megfelelni, de a végeredmény mégis kivívta a nézők elismerését. 

Zsurzs Éva Kossuth-díjas rendező (MTI Fotó: Járai Rudolf)

A Bencsik Imre és Zsurzs Éva nevéhez fűződő forgatókönyv több ponton eltért a regénytől. Például Kales eredetileg a Babocsai háznál hal meg, és László a regényben nem Dusmátába, hanem az új koppányi aga lányába, Aisába lesz szerelmes. A film mégis képes újrateremteni a Fekete István által használt játékos, a kalandok izgalmát a csúcspontig fokozó elbeszélőmódot, amely az olvasók után a nézőket is magával ragadja napjainkig. A forgatások főbb helyszínei a sümegi vár, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár és a nemesvámosi csárda voltak, utóbbi itt Babocsai-házként volt látható, de a Tenkes kapitányában, illetve később a Csárdáskirálynő 1971-es filmváltozatában is felbukkant. 

Bessenyei Ferenc és Tolnay Klári a film egyik jelenetében

Így emlékezett vissza a Babocsai Lászlót alakító Benkő Péter első filmszerepére 2009-ben, nem sokkal azután, hogy Fekete István regényének hangoskönyvváltozatához kölcsönözte a hangját: „Általános iskolás koromban öttusáztam, jó barátságban voltam akkor is a lovakkal, vívtam is. Ezt tudta Pintér Tamás, azaz Oroszlán, az akkori magyar filmek kaszkadőrkirálya, ő ajánlott Zsurzs Éva figyelmébe. Másodikos főiskolás voltam ekkor, elmentem egy próbafelvételre és megfeleltem. A forgatáson a korszak legnagyobb színészeivel dolgozhattam együtt, olyan gárda volt akkor a kamerák előtt, amelynek tagjai ikonokká váltak, és minden elfogultság nélkül mondhatom, bármilyen filmet sikerre tudtak volna vinni.” 

Hogy A koppányi aga testamentumát mennyire sikerült, azt a nézők film iránti, több mint fél évszázada nem szűnő érdeklődése és rajongása mutatja. 

Benkő Péter Babocsai Lászlóként

Akik kedvet kaptak, ide kattintva megnézhetik a tévéfilmet csodálatosan részletgazdag UHD-felbontásban. Tartsanak velünk!

Borítókép: Sümeg vára MTI Fotó, Készítette: Farkas Tamás Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-S__FA19540817001

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Minden a fejen, a kézen, meg a bátorságon múlik”

Tíz éven keresztül csak Kamuthyak nyertek magyar bajnokságot tőrvívásban. Dr. Kamuthy Jenő hatszoros, öccse, László pedig négyszeres magyar bajnok volt.

Csárdáskirálynő – az operettek operettje

Egy évvel a bécsi ősbemutató után, 1916. november 3-án a budapesti Király Színházban mutatták be Kálmán Imre operettjét.

Húsvét – a keresztény világ legfőbb ünnepe

Virágvasárnapon sorra vesszük a húsvéti ünnepkör legfontosabb napjait. Húsvét az ünnepek ünnepe (sollemnitas sollemnitatum) a keresztény tanok szerint Jézus Krisztus kereszthalálát követő feltámadásának, az emberiség megváltásának ünnepe.

A medve árnyékától a műholdakig

Hogyan változott a meteorológia az évszázadok során, és hogyan épült ki intézményesített rendszere? Röviden bemutatjuk a meteorológia világnapján.