A költészet napja

SKICC című rovatunkban ezentúl a Nemzeti Archívum legrégebbi gyűjteményi egysége, a Sajtóarchívum anyagait olvashatják sok-sok érdekességgel. Ezúttal a költészet napjáról lesz szó.

Skicc

2024.04.11 | olvasási idő: kb. 3 perc


1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésnapján ünneplik Magyarországon a költészet napját. Ugyanezen a napon született 1900-ban a magyar irodalom egy másik kiemelkedő alakja, Márai Sándor is. A költészet napján minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, koszorúzásokkal, közös versmondásokkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal, színházi előadással, rendezvényekkel tisztelegnek a magyar líra előtt idehaza és a határon túl is. Szinte minden településen rendeznek költészetet népszerűsítő programokat: irodalmi esteket, felolvasást, szavalóversenyeket, versíró pályázatot, versmondó találkozót, slam poetry eseményeket. Ezen a napon koszorúzással egybekötött ünnepséget tartanak József Attila szülőházánál, a IX. kerületi Gát utca 3. szám alatti emlékhelyen.

József Etelka (balra) József Attila nővére, szülőházuk ajtajában (MTI Fotó: Naszályi Kornélia)

A nemzetközi kezdeményezésekhez hasonlóan ezen a napon idehaza is több város kávézóiban lehet verssel fizetni, bárki beviheti kedves versét, akár saját szerzeményét is. (A költészet világnapját március 21-én ünneplik 2000 óta az UNESCO határozata alapján.) A költészet napja emlékezetes eseményeként 2010-ben Miskolc-Lillafüreden 760, főként középiskolás diák egyszerre szavalta el József Attila Óda című versét, 2012-ben Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész vezetésével Sárváron mintegy nyolcszáz diák mondta el egyszerre Nagy László Ki viszi át a szerelmet? című versét. 2013-ban versmondási rekordot döntöttek Nyíregyházán, csaknem kétezren adták elő egyszerre Váci Mihály Én szőke városom című versét. 2019-ben világrekord született, amikor Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke 24 órán keresztül adta elő magyar szerzők szépirodalmi műveit a budapesti Fészek Művészklubban. Az "Ugorj be egy versre!" 24 órája alatt több mint 650 vers hangzott el, az előadás József Attila-művel kezdődött és Ady-verssel zárult. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt az ünnepi rendezvények az online térben zajlottak.

Devecseri Gábor költő verset szaval, 1964 (MTI Fotó: Keleti Éva)

Idén huszonharmadik alkalommal jelent meg a Magyar Napló Kiadó gondozásában Az év versei antológia, amely mintegy negyven magyarországi és határon túli magyar folyóirat közlése alapján az elmúlt év legjobb verseiből nyújt sokoldalú válogatást. A kötetben idén 92 költő szerepel, a legidősebb a 93 éves Czigány György, a legfiatalabb pedig a 19 éves Kubina Zita. Már hagyománnyá vált a kötetet bemutató, a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozata, a Versmaraton, valamint a Versünnep fesztivál döntőjének megrendezése. Utóbbi tematikája az új év kiemelt irodalmi évfordulóihoz - idén Radnóti Miklóshoz (1909-1944), Hervay Gizellához (1934-1982) és Sziveri Jánoshoz (1954-1990) - kapcsolódik, amelyre három kategóriában jelentkezhetnek hivatásos és tanulmányaikat folytató előadóművészek, zeneszerzők, film- és képzőművészek.

Egy munkás József Attila-kötetet olvas (MTI Fotó/Magyar Képszolgálat: Dorn P.)

Tavaly a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által megrendezett versmaratonon 69 költő tizenkét órán át olvasta fel verseit Budapesten, a Márványteremben. A rendezvény keretében indult el a Szaval a suli és a HangHordozók-Énekmondók versenye is. Kísérőrendezvény volt április 1-jén a "Költők futása" a főváros IX. kerületében, a Ferenc téren, amelyen a 2023. évi antológiában szereplő költőkkel együtt bárki futhatott.

Ruttkai Éva színművész Karinthy Frigyes író verseiből szaval egy tévésorozat forgatásán (MTV Fotó: Zih Zsolt)

Ünnepeljünk együtt az m3.hu online csatornán A megtalált szerep - Száz éve született József Jolán és a Mai magyar költészet című műsorokkal. Tartsanak velünk!

Borítókép: Egy parasztgazda József Attila-kötetet olvas Készítette: Dorn P., tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-FRATH19493309003

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az olvasás világnapja

Szeptember 8-án tartják világszerte az olvasás világnapját, melynek célja, hogy felhívja az írás-olvasás fontosságára a figyelmet.

Muráti Lili, a modern nő

110 éve született a díva, aki vonaton jött világra, és autón száguldott a hírnév felé.

Gáti Oszkár köszöntése

Gáti Oszkár pályafutását 75. születésnapja alkalmából idézzük fel, lapozgatónkban pedig néhány emlékezetes alakításának fotóiból válogatunk.

Budavári Nagyboldogasszony-templom, közismert nevén: Mátyás-templom

A templom egykori gótikus alakját Schulek Frigyes tervei alapján állították vissza, és 1896. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján szentelték fel.