A drótszamár – avagy a kerékpározás világnapja

A kerékpározás világnapja 2018 óta június 3-án van, és közel két évszázados múltra tekinthet vissza a környezetbarát jármű története.

Kultúrsnack

2024.06.03 | olvasási idő: kb. 2 perc


A pedáloktól mentes futógépet az 1860-as években váltotta fel a mai kerékpár előfutára, a velocipéd. A favázas, fémkerekű „csontrázó” gépen a pedált erőátviteli okokból a megnagyobbított első kerékhez illesztették. A hatalmas első és kisebb hátsó kerék látványos volt, ám számos kihívást is hordozott okozott, például magas volt a sérülések kockázata, illetve nehezen volt kezelhető. 

Veterán kerékpárgyűjtő velocipeden (MTI Fotó: Oláh Tibor)

A vázzal összekötött két egyforma kerék elterjedéséig voltak három- vagy négykerekű extravagáns kialakítású változatokA korai bicikliket elsősorban a gazdagabb rétegek engedhették meg maguknak, és azok az urak, akik szerették a sportot és a kényelmes közlekedést. A 19. század vége felé a tömeggyártás elindulásával egyre szélesebb társadalmi rétegek számára vált elérhetővé ez a közlekedési mód, és lett része a mindennapi életnek.

Csepel kerékpár bemutatója (MTI Fotó: Botta Ferenc, Kovács Ferenc)

A kerékpározás remek lehetőség a sportra, a testmozgásra és a szabadidő aktív eltöltésére, emellett főleg a városi közlekedés egyik fontos eszköze. A pedálozás stresszoldó hatással bír, segít kikapcsolódni a mindennapok rohanása közben, és javítja a koordinációt, emellett kiváló kardióedzés, mely hozzájárul az ideális testsúly megtartásához. Napjainkban használata rendkívül népszerű, hiszen megbízható és fenntartható közlekedési eszközként hozzájárul a forgalom csökkentéséhez, nem bocsájt ki káros anyagokat, így a környezetet is védi. 

Vöröskeresztes nővér kerékpáron (MTI Fotó)

A statisztikák alapján szerencsére egyre többen ülnek nyeregbe, a magyarok biciklizőkedve évről évre nő, a belföldi kerékpáros turizmus is egyre divatosabb. Magyarországon a kiépített és kijelölt kerékpáros útvonalak hossza folyamatosan nő, hogy minden korosztály számára biztonságos közlekedést garantáljon.  

A világnap apropóján pattanjanak bringára és élvezzék a két keréken közlekedés előnyeit!

Borítókép: Négyüléses kerékpáron a család (MTI Fotó: Bara István)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Nők az egyetemen

Először 125 éve engedélyezték a hazai egyetemek orvosi, bölcsészeti és gyógyszerészeti karán a nők diplomaszerzését.

Eger hősei és krónikása

Minden évben október 17-én a győzelem napjára, az 1552-es ostrom hősi várvédőire, és a történetüket megörökítő íróra, Gárdonyi Gézára emlékezünk.

Mesemaraton az 1960-as-'90-es évekből!

Hogy mivel kedveskedünk a legkisebbeknek gyermeknap alkalmából? Egy időutazással, amelyen több évtized kedvenc magyar rajzfilmjeivel ismerkedhetnek meg. Közös kaland szülőknek és gyerekeknek, tartsanak velünk!

Nézzenek velünk Sztankay-filmeket!

Sztankay István idén töltené be 85. életévét. A feledhetetlen színművész és sármőr tiszteletére az m3.hu és a Mozgóképarchívum több filmmel is készül, nézzék csak!