A házasság világnapja

1983 óta, azaz éppen negyven éve február második vasárnapja a házasság ünneplésének napja. Olvassák el, miért épp ekkorra esik, és nézzék meg képválogatásunkat híres magyar házaspárokról!

Ünnepek és hétköznapok

2023.02.12 | olvasási idő: kb. 1 perc


Hagyományosan a farsangi időszakban, vagyis vízkereszttől hamvazószerdáig tart a klasszikus báli szezon. Egyrészt ebben az időben a mezőgazdasági munkákat még nem lehetett megkezdeni, tehát volt idő a kézfogókra, másrészt a hamvazószerdától húsvét napjáig tartó negyvennapos böjt alatt már nem volt szabad esküvőt tartani. Így a farsangi időszak volt a házasságkötések legfőbb ideje, ezért ünnepeljük a házasság intézményét februárban. 

Az esküvő és a lakodalom azonban csak a kezdete az egyik legközelibb emberi kapcsolatnak. Míg a házasság sokszínűségén elmélkednek, nézzék meg híres magyar házaspárok képeiből készült válogatásunkat!

 1. Gábor Miklós és Rákosi Mária (MTI Fotó: Várkonyi László)
 2. Zolnay Zsuzsa és Básti Lajos (MTI Fotó: Keleti Éva)
 3. Sinkovits Imre és Gombos Kati (MTI Fotó: Keleti Éva)
 4. Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula (MTI Fotó: Keleti Éva)
 5. Albert Flórián és Bársony Irén (MTI Fotó: Lajos György)
 6. Vámosi János és Záray Márta (MTI Fotó: Potzmann János)
 7. Kun Magda és Sztankay István (MTI Fotó: Keleti Éva)
 8. Petrovits Emil és Galambos Erzsi (MTI Fotó: Maár Mariann)
 9. Bessenyei Ferenc és Lugossy Zsuzsanna (MTI Fotó: Keleti Éva)
 10. Korda György és Balázs Klári (MTI Fotó: Zih Zsolt)
 11. Pogány Judit és Koltai Róbert (MTI Fotó: Farkas Tamás)
 12. Piros Ildikó és Huszti Péter (MTI Fotó: Zih Zsolt)
 13. Kaszás Attila és Eszenyi Enikő (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
 14. Bánsági Ildikó és Gáspár Sándor (MTI Fotó: Fényes Gábor)

Borítókép: Lakodalmi felvonulás MTI Fotó, Készítette: Kunkovács László Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-847940

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Deres, darás december”

Beköszöntött a tél, a rövidülő nappalok és az egyre zordabb időjárás arra ösztönöz bennünket, hogy bekuckózzunk és töltsünk több időt szeretteinkkel. Az adventi időszak kezdetén ehhez szeretnénk ötleteket adni, tartsanak velünk!

Könyvtárak sínen és négy keréken

Április 14-e a könyvtárosok világnapja. Ezen a napon egy kicsit jobban odafigyelünk azokra az értékekre, amelyekhez a könyvek által jutunk, és azokra az emberekre, akik segítenek nekünk a kölcsönzőhelyeken. Bár a világ rohan és változik, ezekre a biztos pontokra ma is szükségünk van.

A nagy Caruso kis sikere Budapesten

1907. október 2-án, azaz éppen 115 évvel ezelőtt lépett fel Budapesten Enrico Caruso, az első sztártenor. Érkezése és itt-tartózkodása csaknem olyan tömeghisztériát eredményezett, mint a könnyűzenei sztárok látogatása manapság. Hogyan történhetett mégis, hogy a világszerte elismert énekes budapesti alakítása bukásként vonult be a történelembe?

„A játékosságért mentem a színészi pályára”

Kivételes jellemábrázoló, sokoldalú színészművész volt, aki nemcsak színházi, kabaré és filmes alakításaival, hanem hangjával is számos emblematikus filmes karaktert tett feledhetetlenné.