Csokoládét receptre!

Akármilyen hangulatban is vagyunk, bevásárlókosarainkban gyakran landol csokoládé. Hogy mi mindenre jó a kakaóbabból készült édesség, arra cikkünkből fény derül.

Kultúrsnack

2022.07.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


Július 7-e világszerte a csokoládé ünnepe, de egyes országokban más napokon is megemlékeznek róla. Közép- és Dél-Amerikában az istenek eledelének tartották igen magas tápértéke miatt. Kolombusz Kristóf akkor figyelt fel hódításai során eme kincsre, amikor Honduras területére ért. A helyiek tiszteletük kifejezéséül kakaóbabbal rakták tele a felfedezők hajóit, és amikor véletlenül vízbe pottyant a portéka, rögtön utána ugrottak. A hódítók akkor még nem értették, hogy az őslakosok miért tekintenek ekkora értékként a barna babokra. Ennek ellenére egyre több kakaóültetvényt kezdtek telepíteni.

Egy kislány készül megkóstolni az Extra desszertet. (MTI Fotó: Lónyai Mária)

1528-ban szállítottak először kakaóbabot Európába, egészen pontosan Spanyolországba. Kezdetben inkább gyógyszerként tekintettek rá, mintsem ízletes ínyencségként. A XVII. században a rosszízű gyógyszerekhez csokoládét adagoltak a könnyebb bevehetőség kedvéért, de még a XVIII. században is orvosilag írták elő egyes gyógykezelések részeként. Megfázás, köhögés ellenszerének tartották, s úgy gondolták elősegíti az emésztést és a termékenységet is. Arra, hogy a csokoládé ne csak a gazdagok kiváltsága legyen, egészen az I. világháború végéig kellett várni, ekkortól viszont tömegfogyasztásra alkalmas élelmiszerré vált. A csokoládétermékek gyártása is ütemesen fejlődött, ennek köszönhető, hogy az addig kapható pralinék és csokoládéitalok sora kibővült figurákkal, szeletekkel, jégkrémekkel.

Kisgyerek csokoládét eszik (MTI Fotó: Pintér Márta)

A tudomány ugyan mára a korábbi hiedelmek nagyját megcáfolta, de – mindenki szerencséjére – a modern kutatások is alátámasztották, hogy a mértékletes csokoládéfogyasztás jó az egészségnek: hasznos a szívnek, a vérkeringésnek és az agynak is, sőt bizonyos sejtések szerint az autizmus, az elhízás, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, sőt az öregedés során is előnyös folyamatokat indíthat el. Rosszkedvünkben gyakrabban nyúlunk csokihoz, aminek az az oka, hogy a csokoládé feniletilamint tartalmaz; ezt a vegyületet egyebek mellett szerelembe eséskor termeli szervezetünk, és az agyunkat endorfintermelésre sarkallja, amely fehérjék a boldogságérzetért is felelősek.

A csokoládé világnapja alkalmából a Fürkész történetei: A csokoládé című részével készülünk az MTVA Archívum m3.hu oldalán. Ebben a műsorban Straub Dezsővel, azaz Fürkésszel időben és térben vándorolva a csokoládé feltalálásának és fejlődésének állomásait látogatjuk végig a svájci szalonoktól az azték uralkodó városállamáig.

Borítókép: Modell mutatja be a díszdobozos konyakosmeggyet MTI Fotó. Készítette: Lónyai Mária Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-797920

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

90 éves lenne Sára Sándor rendező, operatőr, a Duna Televízió alapító elnöke

Sára Sándor úgy tartotta, egy jól megkomponált kép minden eleme jelentőséggel bír. Pályáját szemlélve azt nemcsak a mérföldkövek - legismertebb munkái vagy a rangos kitüntetések – jellemzik, de azok az apró részletek is, amelyek együtt kiadják egy szakmailag és emberileg is teljes élet tablóját.

"Dalban, zenében élek"

Az angol beteg című Oscar-díjas filmben énekelt Szerelem, szerelem című dalért a francia Deep Forest világzenei formációval Grammy-díjat kapott, munkásságával világhírre tett szert. Sebestyén Mártát születésnapja alkalmából köszöntjük.

Bilicsiék, Alberték, Komlósék, Alfonzóék... – vidám fotóválogatás a családok napjára

Ugye, hogy kihívás néhányakat felismerni? Önöknek kik a kedvenceik?

Ki tud többet az ország kedvenc vizslájáról?

A Frakk, a macskák réme című sorozat kiállta az idők próbáját: évtizedek óta gyermekek és gyermeklelkű felnőttek generációit szögezi a képernyők elé. Ennek örömére a (Magyar Posta az MTVA-val együttműködve ünnepi bélyegsorozattal örvendezteti meg a rajongókat.)[https://mtva.hu/2020/11/04/belyegen-a-frakk-a-macskak-reme/] De ki állathatja magáról, hogy igazán ismeri Károly bácsi kutyusát? A kvíz kitöltése után kiderül! Kezdhetjük?