“Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!”

Március 26-án világszerte egyre többen csatlakoznak a Föld órája elnevezésű akcióhoz.

Kultúrsnack

2022.03.26 | olvasási idő: kb. 2 perc


A világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF 2007-ben hívta életre kezdeményezését. Március utolsó szombatján helyi idő szerint 20 óra 30 perckor egy órára lekapcsolják a városok a híresebb épületeinek díszkivilágítását.

1957-ben szerelték fel az első fénycsöveket a József Attila utcában. (MTI Fotó: Lajos György)

1950 óta megnégyszereződött a világ energiafelhasználása. Mivel egyre többen élünk a földön, egyre több energiát használunk fel. Ahhoz, hogy a globális változásokat meg tudjuk állítani, fontosak az ilyen akciók. A program Ausztráliából, Sydney városából indult hódító útjára 15 évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy megőrizzük a természeti értékeinket.

 

Fényárban a Szent Gellért-szobor. (MTI Fotó: Lajos György)

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk otthon, a lakásunkban is tudunk tenni a klímaváltozás és a pazarlás ellen. Este, legalább egy órára kapcsoljunk ki minden elektromos készüléket, húzzuk ki a csatlakozóból a kávéfőzőt, a számítógépet vagy a nem használt telefontöltőket!

Egy 10 ezer wattos és egy 3 wattos égőt mutat egy dolgozó. (MTI Fotó: Kácsor László)

Bár ebbe ritkán gondolunk bele, de hétköznapi tevékenységeinkkel maradandó nyomot hagyunk a földünkön. A bolygó lakossága nyolc hónap alatt használja el az egy évre elegendő erőforrásokat. A megvásárolt élelmiszerek csaknem felét kidobjuk, pazarló módon bánunk az energiával. Mindannyiunk felelőssége, hogy lehetőségeinkhez mérten tegyünk ez ellen.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1954. április 4. Esti panoráma a Halászbástyáról. MTI Fotó/Magyar Fotó. Készítette: Vadas Ernő. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-779709

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 313 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Borsos Miklós – aki úgy volt modern, hogy esze ágában sem volt szakítani a hagyománnyal

Kitanulta az aranyművességet, a vésnöki munkát, majd festeni tanult, és csak harminc felé közeledve kötött ki a szobrászatnál.

„Nappal is az égen a csillag”

Ma lenne 80 éves a sikeres férfimodellből lett legendás énekes, Szécsi Pál, akiért megőrültek a nők, amikor színpadra lépett. A hazai előadóművészet egyik meghatározó alakja előtt tiszteleg a magyar zene rádiója is tematikus hétvégéjén március 23-án és 24-én. A Dankó Rádió a Jó pihenést és a Szív küldi szívnek szívesen című hétvégi műsoraiban emlékezik a máig egyik legnépszerűbb előadóra.

Strandok régen

Mintha idén elmaradna a strandszezon, úgy tűnik, az esőzés sosem ér véget, a nap sosem süt ki. Mi azért reménykedünk, hogy lesz majd igazi nyár meleggel, fürdőzéssel, s ennek kapcsán néhány budapesti strand múltját idézzük föl régi fotók segítségével.

„ A gömb szeretete a tökéletességre való törekvés.”

Ez a ma 95 esztendős Békés Itala Kossuth és Jászai Mari-díjas színésznő hitvallása, aki sokoldalú színpadi és filmes szerepeivel, írásaival igazolja is.