“Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!”

Március 26-án világszerte egyre többen csatlakoznak a Föld órája elnevezésű akcióhoz.

Kultúrsnack

2022.03.26 | olvasási idő: kb. 2 perc


A világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF 2007-ben hívta életre kezdeményezését. Március utolsó szombatján helyi idő szerint 20 óra 30 perckor egy órára lekapcsolják a városok a híresebb épületeinek díszkivilágítását.

1957-ben szerelték fel az első fénycsöveket a József Attila utcában. (MTI Fotó: Lajos György)

1950 óta megnégyszereződött a világ energiafelhasználása. Mivel egyre többen élünk a földön, egyre több energiát használunk fel. Ahhoz, hogy a globális változásokat meg tudjuk állítani, fontosak az ilyen akciók. A program Ausztráliából, Sydney városából indult hódító útjára 15 évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy megőrizzük a természeti értékeinket.

 

Fényárban a Szent Gellért-szobor. (MTI Fotó: Lajos György)

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk otthon, a lakásunkban is tudunk tenni a klímaváltozás és a pazarlás ellen. Este, legalább egy órára kapcsoljunk ki minden elektromos készüléket, húzzuk ki a csatlakozóból a kávéfőzőt, a számítógépet vagy a nem használt telefontöltőket!

Egy 10 ezer wattos és egy 3 wattos égőt mutat egy dolgozó. (MTI Fotó: Kácsor László)

Bár ebbe ritkán gondolunk bele, de hétköznapi tevékenységeinkkel maradandó nyomot hagyunk a földünkön. A bolygó lakossága nyolc hónap alatt használja el az egy évre elegendő erőforrásokat. A megvásárolt élelmiszerek csaknem felét kidobjuk, pazarló módon bánunk az energiával. Mindannyiunk felelőssége, hogy lehetőségeinkhez mérten tegyünk ez ellen.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1954. április 4. Esti panoráma a Halászbástyáról. MTI Fotó/Magyar Fotó. Készítette: Vadas Ernő. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-779709

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 313 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

180 éve a színpadokon - a Hunyadi László opera

Erkel Ferenc Hunyadi László című háromfelvonásos operájának ősbemutatójára 1844. január 27-én került sor a Pesti Nemzeti Színházban. Különböző feldolgozásait láthatják fotóinkon nagyszerű művészekkel, nézzék meg képválogatásunkat!

New York a Nagykörúton

1894 augusztusában adták át az amerikai New York Életbiztosító Társaság palotáját, a híres kávéház október végén nyílt meg.

A rádió magyar hangja

Egyedi hangja egybeforrt a Delta című műsorral és a Magyar Rádióval. Ma lenne 90 éves Bőzsöny Ferenc rádióbemondó.

Tündérország mindenki előtt nyitva áll

A Magyar Olvasótársaság 2005-ben szeptember 30-át a népmese napjává nyilvánította. A dátum Benedek Elek születésnapja, egyúttal tisztelgés „a nagy mesemondó” előtt, aki mindenkinél többet tett a magyar népmesék megőrzésért.