90 éve született Pápai Erzsi

Születésének 90. évfordulóján Pápai Erzsire, a Nemzeti Színház örökös tagjára emlékezünk, aki eszményi megformálója volt történelmi névrokonának, I. Erzsébet királynőnek Schiller drámájában, és számos további alakítására is emlékezhet a nagyérdemű. Ezekből szemezgetünk a Nemzeti Fotótár képeiből készült válogatásunkban.

Karakter

Dr. Góg Laura | 2024.02.25 | olvasási idő: kb. 3 perc


Pápai Erzsi már háromévesen színpadon állt 1937-ben, amikor a különleges gyermekszínházával legendássá vált Lakner bácsi társulatába került. Nem volt megállás a világot jelentő deszkák felé: nyolcévesen már Nemecsek Ernő nadrágszerepébe bújhatott a Fővárosi Operettszínházban a Lakner Artúr lánya, Lakner Lívia rendezésében bemutatott Molnár Ferenc-regény, A Pál utcai fiúk színpadi változatában. A rádióba is gyakran hívták szerepelni, és a filmesek is megtalálták: az 1940-es évek fordulóján a Semmelweis, a Te vagy a dal, a Gyurkovics fiúk és a Vissza az úton című mozifilmekben is szerepelt gyermekként. A színművészetire korengedménnyel került Pápai Erzsi, és már 18 esztendős növendékként a Nemzeti Színház színpadán játszta Ledér szerepét a Csongor és Tünde című drámai költeményben. Végleg elkötelezte magát a színpaddal és a Nemzeti Színházzal, melynek nyugdíjba vonulásáig hűséges tagja maradt. 

Érdekes átmenetet jelentett pályáján, ahogyan az ifjú naivaszerepektől a drámai karakterszerepek irányába mozdult el emberábrázoló művészete, melyben drámai jelenléte harmonikus arányban állt líraiságával és jellegzetes humorával. A Jászai Mari-díjas érdemes művész színészi palettáján Madách, Vörösmarty, Csiky klasszikus drámai nőalakjai és Móricz Zsigmond, Németh László, Hubay Miklós vagy Sarkadi Imre huszadik századi magyar drámai hősnői mellett Shakespeare, Calderón, Molière, Schiller, G. B. Shaw, Gorkij, Bulgakov, Brecht vagy Albee világirodalmi figurái is békésen megfértek egymással. Már fiatalon számtalan bravúros beugrással büszkélkedhetett: 1960-ban például a III. Richárd idős Margit királynéjának kétszázhetven soros szerepét a megbetegedett Máthé Erzsi helyett egyetlen nap alatt tanulta meg.

Férjével, Ráday Imrével is a színházi alkotófolyamat hozta össze, szintén egy beugrás alkalmával segített neki felkészülni a tapasztalt, befutott színész, akivel élete végéig együtt maradtak. Párosuk verses előadóesteken is bemutatkozott, és szórakoztató családi táncversennyel is szerepeltek a Plusz egy fő című 1968-as tévéműsorban.

A közönség időskori moziszerepeiben is a szívébe zárhatta a már ötévesen filmező Pápai Erzsit. Alakjára az ezredforduló után sokan a Moszkva tér című film Boci mamájaként emlékezhetnek, amely a Magyar Filmszemle legjobb női epizódszereplőjének járó díját is meghozta a színésznő számára, aki élete végén az Ódry Árpád Művészotthonban követte az m3 archív csatorna műsorát, és nézte újra örömmel legkedvesebb előadásának, Schiller Stuart Máriájának 1972-es színházi felvételét.

A Nemzeti Fotótár kincseiből most néhány emlékezetes pillanatot idézünk fel Pápai Erzsi pályafutásából. Nézzék csak!

A lapozgatóban látható képek:

1. Bessenyei Ferenccel a Budai Nagy Antal című Koós Károly-színdarabban (MTI Fotó: Keleti Éva)

2. Próba után Egri István rendezővel Béres Ilona, Őze Lajos, Kállai Ferenc és Sztankay István társaságában (MTI Fotó: Keleti Éva)

3. Gyöngyössy Imre Csillagok órája című lírai drámájában (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

4. Melindaként Kállai Ferenc (Bánk bán) oldalán (MTI Fotó: Keleti Éva)

5. Krizotémisz királylány szerepében a Magyar Elektrában (MTI Fotó: Keleti Éva)

6. A makrancos hölgy Biancájaként Horkai Jánossal (MTI Fotó: Keleti Éva)

7. A Tartuffe Elmirájaként Kállai Ferenccel (MTI Fotó: Keleti Éva)

8. Shaw Barbara őrnagy című darabjában (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

9. Gobbi Hildával a Csongor és Tünde előadásában (MTI Fotó: Farkas Tamás)

10. Bitskey Tiborral a Mákvirágok című vígjátékban (MTI Fotó: Keleti Éva)

2024. február 25-én, születésének 90. évfordulóján Pápai Erzsit A lámpás című, Gárdonyi Géza önéletrajzi ihletésű kisregényéből készült 1972-es filmben láthatják az MTVA Archívum m3.hu oldalán.

Borítókép: Budapest, 1969. december 3. Pápai Erzsi Erzsébet, Anglia királynője szerepében Schiller Stuart Mária című drámájában. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Készítette: Keleti Éva. Azonosító: MTI-FOTO -C__EV19691203021

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Az alapítás imáink gyümölcse”

35 éve, 1989. június 16–18-án Magyarországon járt Teréz anya, a Szeretet Misszionáriusai rend Nobel-békedíjas alapítója.

Pannonhalma

Huszonöt esztendeje, 1996. december 11-én került fel az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete az UNESCO kulturális világörökségek listájára.

Magyar emeletes busz

A nemrég újjászületett emeletes busz egyedülálló a maga nemében.

Yves Montand magyar falevelei – Világsztárok Budapesten

A 100 éve született sármos énekes-színész zenés előadóestjeivel beutazta Európát, így a magyar közönséggel is találkozhatott. Hazai koncertjének az Erkel Színház adott otthont, ahogyan számos más világsztár fellépésének is. (Fotóválogatás és bennfentes színházi kulisszatitkok cikkünkben!)