„… de amit én tudok, azt szeretném tudni”

75 éves lenne Dunai Tamás, Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész.

Karakter

2024.07.10 | olvasási idő: kb. 3 perc


Dunai Tamás 1949-ben látta meg a napvilágot Mohácson. Először a tanári pálya foglalkoztatta: a szegedi JATE Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar–francia szakos diplomát 1973-ban. A középiskolában döntötte el, hogy tanár lesz, példaképei gimnáziumi franciatanára és pedagógus rokonai voltak. A színészet viszont már szegedi tanulmányai alatt is vonzotta: versmondással kezdte, visszaemlékezései szerint remegő lábakkal, mígnem sikerült a belső feszültséget fokozatosan legyőznie.

A Takáts Alice című darabban (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

1967–1972 között már játszott a szegedi Egyetemi Színpadon. Erőltetett menet címmel színre vittek egy később legendássá vált előadást, amivel bejutottak az országos Ki mit tud?-ra. Ez az élmény ültette el benne a pályaváltás gondolatát. Mensáros László volt az előzsűri, aki felvetette, hogy felvételizhetne a színművészetire. Ekkor már 23 éves volt – ez volt a korhatár a felvételin. Amikor jelentkezett a főiskolára, nem mondta el családjának, annyira nem hitt abban, hogy felveszik, de a vizsgát sikeresen teljesítette.

A Szeget szeggel című vígjáték próbáján (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

1971-ben ott ült a tehetségkutató zsűrijében Szinetár Miklós is, aki a főiskolán az osztályfőnöke lett. Harmadéves korában hívta Ádám Ottó a Madách Színházba, ahol nagyon fiatalon már tapasztalt, neves színészek mellé került és sikeresen helytállt. Bár bevallása szerint az első időszak nem volt kételyektől mentes, derűlátó hozzáállása már akkor is segítette, amikor kezdőként összemérte magát a színház nagyjaival. „Amit ő tud, azt én nem fogom tudni, de amit én tudok, azt szeretném tudni” – osztotta meg gondolatait az indulás időszakából. 1992-ig játszott a Madáchban, aztán szabadúszóként dolgozott, később pedig rendszeresen vállalt szerepeket a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.

Dunai Tamás és Haumann Péter színművészek (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Zenész családban nőtt fel, édesapja a fúvószenekar vezetője volt Mohácson. Dunai Tamás először tangóharmonikán, később klarinéton tanult meg játszani. Többször fellépett a Budapest Dixieland Band és a Budapest Klezmer Band vendégeként is, valamint tagja volt a Színészzenekarnak, klarinéton és szaxofonon játszott. Az év musicalszínésze kategóriában elnyert eMeRTon-díjra volt a legbüszkébb, amit a Hegedűs a háztetőnért kapott. Úgy érezte, Tevje karaktere három legfontosabb szerepe közé tartozik a Dr. Herz (Doctor Herz) és az Ádám/Lucifer (Az ember tragédiája) alakításai mellett. Színházi és zenei fellépései mellett televíziós munkái és játékfilmjei is jelentős sikert hoztak számára. Legfontosabb filmes szerepének az 1979-es Angi Verát tartotta, ami az első „nagy” szerepe volt. Játszott tévéfilm-sorozatokban is, mint a Tűzvonalban vagy a Família Kft., emellett számos szinkronszerepet is vállalt.

A Hogy volt!? című tv-műsor felvételén (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Tanári ambíciói pályája során visszatértek. 1997–2001 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem musical osztályában zenés mesterséget tanított, majd 2006-tól a Madách Musical Műhely osztályvezető tanára volt. Figyelmességéért, tudásáért, szerethető karakteréért nemcsak a közönség, hanem tanítványai, kollégái is felnéztek rá.

A színművészre a Két énekes, tíz sanzon - Margitai Ági és Dunai Tamás műsorával emlékezünk július 10-én az m3.hu műsorán. Dunai Tamás szereplésével szintén július 10-én, illetve 11-én tekinthetik meg a Szerencsétlen flótás című filmet. Tartsanak velünk!

Borítókép: Dunai Tamás a Túl az Egyenlítőn című színműben. MTI Fotó. Készítette: Ilovszky Béla. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Égető hiányt enyhített a megújult híd

75 éve adták át teljes szélességében a forgalomnak az újjáépített Margit hidat, melyet a második világháború során robbantottak fel a német megszállók.

Balról jobbra át!

1941. július 6-án lépett életbe Magyarországon - a fővárosban és környékén csak november 9-én - a jobb oldali közlekedési rendre való áttérés. Ezzel az irányváltással csatlakoztunk Európa és világ nagyobbik részéhez.

Az elefántok világnapja

A ma élő legnagyobb szárazföldi állatokért szinte mindenki rajong. Tíz évvel ezelőtt azért indult útjára a címadó kezdeményezés, hogy felhívja a figyelmet az illegális elefántcsont-kereskedelem miatt a kipusztulás szélére került afrikai és ázsiai elefántpopuláció megmentésére. Alábbi lapozgatós képgalériánk róluk szól.

Borítékolt remények

A rulett-termek és kártyaszobák világán kívül, a lottó és a totó késleltetett reményein túl, mindenki azonnal megkísérthette a sorsot.