A Hotel Forum és a modern Budapest születése

A pesti Duna-korzó új életre kelt az 1980-as években. Ennek fontos momentuma volt a Hotel Forum 1981. november 28-i - ma 40 éves - megnyitása.

Városi séták

2021.11.28 | olvasási idő: kb. 4 perc


Ekkoriban már áll a pesti Duna-parton a Finta József tervei alapján készült monumentális szálloda, a Duna Hotel Intercontinental. Ez az akkor formabontóan modern és nagy épület adja meg az alaphangot a későbbi két közeli szállodafejlesztésnek, a Vigadó északi odalán épülő Hotel Forumnak és a tőle északra épülő Atrium Hyattnek.

A pesti Duna-korzó 3 ikonikus szállodája balról jobbra: Sofitel (korábban Atrium-Hyatt), Hotel Intercontinental (korábban Hotel Forum) és a Hotel Marriott (korábban Duna Hotel Intercontinental) (MTI Fotó: Róka László)

A korabeli sajtó beszámol róla, hogy a szállodaépítkezések erősen foglalkoztatták és megosztották a közvéleményt, évtizedek múltán azonban világossá vált – az építkezési hullámnak köszönhetően nyerte el új arcát a pesti belváros Duna-menti szakasza, amely mára megkerülhetetlen lokáció lett minden idelátogató számára. A fejlesztések keretében ekkor szüntetik meg az autósforgalmat a szállodák bejárata előtt, és lesz újra a gyalogosoké a korzó. A 2-es villamos áthelyezése olyan bonyolult eljárásokat igényelt volna, hogy egyszerűbbnek tűnt a helyén hagyni. És ma, amikor útvonalát a világ egyik legszebbjeként tartják számon, igazolódik, hogy ennek pedig régi helyén hagyása volt az időtálló döntés.

Sétáló városiak és turisták a Duna-korzón. MTI Fotó: Cser István

De miért is kell egy korzónak új életre kelnie? Nos, a város történelmét ismerők tudják, és idősebb olvasóink még emlékezhetnek is rá, hogy bizony a XX. század első felében itt már volt egy Európában méltán híres Dunakorzó, mely az 1870-es évek végétől egységes képet mutatott, szállodákkal, köztük parkos részekkel és Dunára néző kávéházakkal. A II. világháború pusztítása azonban a korzót sem kímélte, csak két ismertebb épület élte túl a bombázásokat. Az így tátongó űrt kezdte el kitölteni az első új szálloda 1969-ben, melyet egy bő évtized múltán továbbiak követtek. A 80-as évekre kialakult szállodasor máig őrzi képi egységét, azóta mindössze az azokat üzemeltető és tulajdonló cégek változtak.

1982-ben Rubik-kocka világbajnokságot rendeztek Budapesten. Ennek apropójára készült a Hotel Forum előtt felállított szobor. MTI Fotó: Pólya Zoltán

És hogy milyen is volt az élet a 80-as évektől a 4 csillagos Forumban? Szinte a nyitástól kezdve telt házzal működött, melynek jó alapot biztosított a MALÉV légitársasággal való együttműködés, ami a csoportos turizmus működtetését tűzte ki céljául. De ezt a szállodát választotta lakhelyéül számos külföldi híresség is, vezető politikusok, élsportolók, ismert színészek és énekesek egyaránt vendégei voltak a kor luxusát kínáló szállodának. Így történhetett meg, hogy a Forum Aranykulcs-díjjal kitüntetett főportását reggeli előtt megáldotta Poggi vatikáni érsek, de tőle kért tanácsot Elizabeth Taylor is, a legjobb budapesti kutyatenyésztőkről.

A fővárosi divatszalonok kínálata a Forum kifutóján. MTI Fotó: Varga László

Finta József épületterveit Király László belsőépítész szőtte tovább, így az épület külső jegyei, az üvegfelület bronzbarnája egységben folytatódik odabenn is, a barna és a bézs számos árnyalatában alakították ki a szálloda pihenőtereit. A konferenciatermekben zajlottak a korszak díjátadói és ünnepségei, de itt mutatkoztak be a szezon új darabjai is, exkluzív divatbemutatókon. A Kalla Kálmán irányította konyha híre kontinenseken ívelt át, a Forum Bécsi Kávézója pedig tökéletesen idézte meg a századforduló hangulatát Thonett bútoraival és gömblámpás kandelábereivel. A 80-as években az a hír járta, hogy a Forumban bizony nincs helye az éjszakai pillangóknak, a szálloda vezetősége ugyanis igyekezett vendégei számára a meghitt és zaklatásmentes pihenést biztosítani.

A budai Várfal és mögötte a pesti szállodasor részlete. MTI Fotó: Jászai Csaba

És bár a tulajdonosi változások nyomán az egykori Forum szállodát ma már Intercontinental néven, míg a régi „Intercontit” Marriottként ismerjük, egy régi jó szokásnak ma is hódolhatunk. Az ide utazók rendszerint elkészítették azt a bizonyos pesti-budai képpárt, azaz a Duna-korzóról lefotózták a budai Várnegyedet, majd pedig a Vár felől a pesti korzót. Ha a nevek változtak is, a képpár részeként ma is megcsodálhatjuk az immár második szálloda-köntösébe bújt Duna-korzót, benne a ma 40. születésnapját ünneplő egykori Hotel Forum szállodával.

BORÍTÓKÉP: A Forum Hotel a Duna-parton.MTI Fotó: Balaton József. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-887180

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 308 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

34. Eucharisztikus Világkongresszus (Budapest, 1938. május 25–május 29.)

2021 szeptemberében a magyar főváros második alkalommal ad otthont a kongresszusnak. A 2020 őszéről a világjárvány miatt elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. Sajtóarchívumi összeállításunkban a több mint nyolcvan esztendeje történtekre emlékezünk.

Szobafestőből filmcsillag

110 éve született a Kossuth-díjas színész, Görbe János, aki mielőtt a színészek rögös útjára lépett volna, fivéreivel kitanulta a szobafestő mesterséget.

Sosem látott fotók a taxisblokádról

1990 októberében emlékezetes, négynapos óriásblokád alakult ki Magyarországon. Ennek eseményeit idézzük föl sosem látott fotókkal és videófelvételekkel.

Karády Katalin, a végzet asszonya

A harmincas-negyvenes évek egyik legkedveltebb filmszínésznője és énekesnője egyik napról a másikra változtatta meg az eszményi nőről alkotott képet.