A Hotel Forum és a modern Budapest születése

A pesti Duna-korzó új életre kelt az 1980-as években. Ennek fontos momentuma volt a Hotel Forum 1981. november 28-i - ma 40 éves - megnyitása.

Városi séták

2021.11.28 | olvasási idő: kb. 4 perc


Ekkoriban már áll a pesti Duna-parton a Finta József tervei alapján készült monumentális szálloda, a Duna Hotel Intercontinental. Ez az akkor formabontóan modern és nagy épület adja meg az alaphangot a későbbi két közeli szállodafejlesztésnek, a Vigadó északi odalán épülő Hotel Forumnak és a tőle északra épülő Atrium Hyattnek.

A pesti Duna-korzó 3 ikonikus szállodája balról jobbra: Sofitel (korábban Atrium-Hyatt), Hotel Intercontinental (korábban Hotel Forum) és a Hotel Marriott (korábban Duna Hotel Intercontinental) (MTI Fotó: Róka László)

A korabeli sajtó beszámol róla, hogy a szállodaépítkezések erősen foglalkoztatták és megosztották a közvéleményt, évtizedek múltán azonban világossá vált – az építkezési hullámnak köszönhetően nyerte el új arcát a pesti belváros Duna-menti szakasza, amely mára megkerülhetetlen lokáció lett minden idelátogató számára. A fejlesztések keretében ekkor szüntetik meg az autósforgalmat a szállodák bejárata előtt, és lesz újra a gyalogosoké a korzó. A 2-es villamos áthelyezése olyan bonyolult eljárásokat igényelt volna, hogy egyszerűbbnek tűnt a helyén hagyni. És ma, amikor útvonalát a világ egyik legszebbjeként tartják számon, igazolódik, hogy ennek pedig régi helyén hagyása volt az időtálló döntés.

Sétáló városiak és turisták a Duna-korzón. MTI Fotó: Cser István

De miért is kell egy korzónak új életre kelnie? Nos, a város történelmét ismerők tudják, és idősebb olvasóink még emlékezhetnek is rá, hogy bizony a XX. század első felében itt már volt egy Európában méltán híres Dunakorzó, mely az 1870-es évek végétől egységes képet mutatott, szállodákkal, köztük parkos részekkel és Dunára néző kávéházakkal. A II. világháború pusztítása azonban a korzót sem kímélte, csak két ismertebb épület élte túl a bombázásokat. Az így tátongó űrt kezdte el kitölteni az első új szálloda 1969-ben, melyet egy bő évtized múltán továbbiak követtek. A 80-as évekre kialakult szállodasor máig őrzi képi egységét, azóta mindössze az azokat üzemeltető és tulajdonló cégek változtak.

1982-ben Rubik-kocka világbajnokságot rendeztek Budapesten. Ennek apropójára készült a Hotel Forum előtt felállított szobor. MTI Fotó: Pólya Zoltán

És hogy milyen is volt az élet a 80-as évektől a 4 csillagos Forumban? Szinte a nyitástól kezdve telt házzal működött, melynek jó alapot biztosított a MALÉV légitársasággal való együttműködés, ami a csoportos turizmus működtetését tűzte ki céljául. De ezt a szállodát választotta lakhelyéül számos külföldi híresség is, vezető politikusok, élsportolók, ismert színészek és énekesek egyaránt vendégei voltak a kor luxusát kínáló szállodának. Így történhetett meg, hogy a Forum Aranykulcs-díjjal kitüntetett főportását reggeli előtt megáldotta Poggi vatikáni érsek, de tőle kért tanácsot Elizabeth Taylor is, a legjobb budapesti kutyatenyésztőkről.

A fővárosi divatszalonok kínálata a Forum kifutóján. MTI Fotó: Varga László

Finta József épületterveit Király László belsőépítész szőtte tovább, így az épület külső jegyei, az üvegfelület bronzbarnája egységben folytatódik odabenn is, a barna és a bézs számos árnyalatában alakították ki a szálloda pihenőtereit. A konferenciatermekben zajlottak a korszak díjátadói és ünnepségei, de itt mutatkoztak be a szezon új darabjai is, exkluzív divatbemutatókon. A Kalla Kálmán irányította konyha híre kontinenseken ívelt át, a Forum Bécsi Kávézója pedig tökéletesen idézte meg a századforduló hangulatát Thonett bútoraival és gömblámpás kandelábereivel. A 80-as években az a hír járta, hogy a Forumban bizony nincs helye az éjszakai pillangóknak, a szálloda vezetősége ugyanis igyekezett vendégei számára a meghitt és zaklatásmentes pihenést biztosítani.

A budai Várfal és mögötte a pesti szállodasor részlete. MTI Fotó: Jászai Csaba

És bár a tulajdonosi változások nyomán az egykori Forum szállodát ma már Intercontinental néven, míg a régi „Intercontit” Marriottként ismerjük, egy régi jó szokásnak ma is hódolhatunk. Az ide utazók rendszerint elkészítették azt a bizonyos pesti-budai képpárt, azaz a Duna-korzóról lefotózták a budai Várnegyedet, majd pedig a Vár felől a pesti korzót. Ha a nevek változtak is, a képpár részeként ma is megcsodálhatjuk az immár második szálloda-köntösébe bújt Duna-korzót, benne a ma 40. születésnapját ünneplő egykori Hotel Forum szállodával.

BORÍTÓKÉP: A Forum Hotel a Duna-parton.MTI Fotó: Balaton József. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-887180

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 308 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

How do you do-do… Magának dúdolom…

Hétévesen fejből zongorázta Bach műveit, a muzsikus zseni a megélhetésért mégis banktisztviselőként volt kénytelen dolgozni, míg be nem futott a zenei pályán, ahol nem volt megállás: forradalmasította az operettet a 130 éve született Ábrahám Pál zeneszerző és karmester.

„Az ember jó! Ezért múlik el tőle minden gonosz!”

Egy rövid, ám jelentős írói karrier, ami olyan alapműveket alkotott, mint az Ötödik pecsét vagy a Húsz óra. Traktorgyári munkásból Kossuth-díjas író, majd évtizedekre az olvasók szolgálatában egyszerű könyvtáros. 95 éve született Sánta Ferenc.

Párizs jelképe – a szélhámosság csúcsa

Párizsban 135 éve, 1887. január 26-án kezdték el és 1889. március 31-ére fejezték be az Eiffel-torony építését.

Minden idők legsikeresebb magyar férfi úszója

Az 55 éve született legenda sportágában mindent megnyert, amit csak lehetetett. Vegyesúszásban a nemzetközi versenyeken pályafutása során senki sem tudta legyőzni, ezért is hívták a vegyes királyának.