34. Eucharisztikus Világkongresszus (Budapest, 1938. május 25–május 29.)

2021 szeptemberében a magyar főváros második alkalommal ad otthont a kongresszusnak. A 2020 őszéről a világjárvány miatt elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. Sajtóarchívumi összeállításunkban a több mint nyolcvan esztendeje történtekre emlékezünk.

Ünnepek és hétköznapok

2021.09.03 | olvasási idő: kb. 7 perc


Az eucharisztia (vagy úrvacsora) keresztény szertartás, melynek során Jézusnak a kenyérről és borról az utolsó vacsorán mondott szavait és cselekedeteit ismétlik meg liturgikus módon. Máté evangéliumában ez áll: „Vacsora közben Jézus kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte s odanyújtotta tanítványainak, ezekkel a szavakkal: »Vegyétek és egyétek, ez az én testem!« Aztán fogta a kelyhet, hálát adott, és ezekkel a szavakkal nyújtotta nekik: »Igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem, a szövetségé, amelyet sokakért kiontanak a bűnök bocsánatára«” (26,26–28). – Az eucharisztiát minden keresztény felekezet szentségnek tekinti.

Eugenio Pacelli bíboros pápai legátusként vett részt a budapesti kongresszuson. XI. Pius halála (1939. február 10.) után pápává választották, XII. Piusként 1939-től 1958-ig ült a pápai trónuson.

Sajtóarchívumunkban (https://archivum.mtva.hu/news_archive) számtalan híradás – MTI (Magyar Távirati Iroda), MOT (Magyar Országos Tudósító), MTI Bizalmas, Rádiófigyelő –, valamint a Rádióélet (https://archivum.mtva.hu/news_archive/?category=rel) cikkei foglalkoznak az eseménnyel. A híradásokban és a műsorújságban tallózó előtt kirajzolódik a kongresszus összefonódása a szintén 1938-ban rendezett Szent István-évvel, megismerheti a magas egyházi és világi méltóságok nyilatkozatait, a nemzetközi sajtóvisszhangot, képet alkothat a kongresszus rádiós és mozgóképes megjelenítéséről, a kongresszushoz köthető tárgyi emlékekről (a Szent István-bazilika domborművei, a Szent Anna-templom freskója, a Műcsarnok timpanonja, a Hősök terén épített oltár és a tribünök) és más érdekességekről.

Válogatásunkban a kongresszus előkészületeiről, megrendezéséről és visszhangjáról adunk vázlatos képet. A történés és a történésről való híradás időpontja nem feltétlenül esik egybe.

1937. február 15.

Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás kifejtette: annak, hogy 1938-ban az Eucharisztikus Világkongresszust Magyarországon rendezhetjük, erkölcsi és anyagi szempontból is óriási jelentősége van.

1937. augusztus 17.

A L’Osservatore Romano, a Vatikán olasz nyelvű félhivatalos lapja hosszú cikket közöl a közelgő Szent István-évről és az Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről.

1938. február 4.

A budai Szent Anna-templom középső főhajójának mennyezetén megörökítik az Eucharisztikus Világkongresszus emlékét.

1938. február 18.

A posta közölte, hogy az Eucharisztikus Kongresszus alkalmából emlékbélyegeket adnak ki.

1938. április 30.

XI. Pius pápa Eugenio Pacelli bíborost nevezte ki legátusának a Budapesten tartandó Eucharisztikus Kongresszusra.

1938. május 9.

Az újjáalakított Hősök terén, az Eucharisztikus Kongresszus készülő oltára és a tribünök mellett frontharcosok avatták fel a Hősök Emlékművét.

1938. május 18.

Az Eucharisztikus Kongresszust 1938. május 25-én, délután fél 5 órakor nyitja meg Eugenio Pacelli pápai legátus. 

1938. május 19.

A Filharmóniai Társaság Zenekara Willem Mengelberg és Dohnányi Ernő vezényletével május 25-én, az Eucharisztikus Kongresszus megnyitása alkalmából Beethoven-estet adott elő a Városi Színházban.

1938. május 20.

XI. Pius pápa ünnepélyes kihallgatáson fogadta Pacelli bíborost, a budapesti Eucharisztikus Kongresszus pápai legátusát és a küldöttség tagjait.

1938. május 27.

A francia lapok részletesen foglalkoztak Pacelli bíboros beszédével, amelyet a Budapesti Eucharisztikus kongresszus megnyitóján tartott.

1938. május 28.

Az Eucharisztikus Kongresszus propagandabizottsága felhívást intézett Budapest háztulajdonosaihoz, hogy a nagy körmenet idejére szőnyegekkel és szentképekkel díszítsék az ablakokat és az erkélyeket.

1938. május 28.

A Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság (BSzKRt.) közzétette az eucharisztikus ünnepségek közlekedési rendjét.

1938. május 28.

XI. Pius pápa vasárnap délelőtt mondja el a Vatikáni Rádióban a budapesti Eucharisztikus Kongresszus résztvevőihez intézett üzenetét.

1938. május 30.

A L’Osservatore Romano, a Vatikán olasz nyelvű félhivatalos lapja azt írta, hogy Budapest fenséges keretet adott az Oltáriszentség ünnepének.

1938. június 1.

Pacelli bíboros visszaérkezett Rómába, és a pályaudvaron azt nyilatkozta, hogy a budapesti Eucharisztikus Kongresszus minden várakozást felülmúlt.

1938. június 1.

A magyar filmhírszolgálat az Eucharisztikus Kongresszusról számos riportfelvételt készített (Magyar Világhíradó, különkiadások is, kópiákat küldtek a világ minden tájára). 

1938. június 2.

Az Eucharisztikus Világkongresszus május 29-én fejeződött be azzal a körmenettel, amelyet a Szent István-bazilikából vezetett a Hősök terére Pacelli bíboros pápai legátus. Május 30-án a legátus által az Országház előtt mondott szentmise után ugyancsak a pápai legátus vezetésével körmenet kísérte a Szent Jobbot a Hősök terére.

1938. június 4.

XI. Pius pápa kihallgatáson fogadta a budapesti Eucharisztikus Kongresszuson részt vevő, hazájukba visszatérő zarándokokat.

1938. június 21.

Serédi Jusztinián bíboros, érsek, Magyarország hercegprímása köszönő levelet küldött Kozma Miklósnak, a Magyar Rádió elnök-igazgatójának.

1938. július 1.

A milánói Avvenire közöl összeállítást az egy hónapja befejeződött budapesti Eucharisztikus Kongresszusról.

1938. szeptember 9.

A székesfőváros közgyűlése arról határozott, hogy a Szent István-bazilika falában két domborművet helyezzenek el, az egyik a Szent István-évet, a másik az Eucharisztikus Világkongresszust örökíti meg. Azt is elhatározták, hogy a Műcsarnok timpanonjában mozaikképben örökítik meg a kongresszus emlékét.

1939. július 6.

A L’Osservatore Romano cikke ismerteti a budapesti Eucharisztikus Kongresszus emlékalbumát, amelyet a Rómában járt magyar nemzeti zarándokcsoport vezetősége a pápa Őszentségének ajánlott fel.

1948. május 31.

A Vatikáni Rádió közvetítette XII. Pius pápa (pápává választása előtt Eugenio Pacelli pápai legátusként járt Budapesten) rádiószózatát, melyben az Eucharisztikus Kongresszus tízéves évfordulójáról emlékezett meg.

Borítókép: Budapest, 1938. május 29. Áldoztatás a 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró szentmiséjén a Hősök Terén. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Bojár Sándor. Azonosító: MTI-FOTO-752079

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 303 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Egy titkokat hordozó arc

Szegény családból származó, csendes és szerény fiatalember volt, aki játékmódjával átformálta a magyar színjátszást. 80 esztendős lenne Kozák András. 

Játék és muzsika 10 percben 40 éven át

Kívül műsorvezető, belül költő, zongoraművész, újságíró, szerkesztő. Interjúrészletekből rajzoljuk ki Czigány György életét és pályáját.

Magyarország legnagyobb vízi tömegszerencsétlensége 70 éve történt

SKICC című rovatunkban ezentúl a Nemzeti Archívum legrégebbi gyűjteményi egysége, a Sajtóarchívum anyagait olvashatják sok-sok érdekességgel. Ezúttal egy 70 évvel ezelőtti tragédiáról lesz szó.

Több mint száz esztendős az első pesti gyógyfürdő, a Szecska

A Széchenyi fürdő a hazai mélyfúrások úttörőjének, Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti létezését.