A szabadságharc hőseire emlékezik az m3.hu

Csütörtök estétől szombatig vetítjük azokat a tévéfilmeket, tévéjátékokat, irodalmi és ismeretterjesztő műsorokat, amelyekkel a szabadságharc hősei előtt tisztelgünk, és amelyek közül néhányat évtizedek óta nem láthattak nézőink. Tartsanak velünk!

Ünnepek és hétköznapok

2023.10.05 | olvasási idő: kb. 3 perc


Október 5-én este 20:05-től az Istennél a kegyelem című tévéfilmet láthatják, amely címét Tichy őrnagy hírhedt kijelentéséről kapta, amit az aradi vértanúk protokoll szerinti kegyelmi kérvényére adott válaszul. 

Istennél a kegyelem - magyar tévéfilm (1999)

Október 6-án pénteken délután a Mit kívánt a magyar nemzet - "...Kik érted haltak..." című filmbetétekkel tarkított ismeretterjesztőt vetítjük 17 órától, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc végnapjaira emlékezik. A műsor történész szakértő segítségével megkeresi az utolsó nagy hadmozdulatok helyszíneit Segesvártól Szőregen át Világosig. Aradon és Budapesten felidézi a kivégzett mártírok emlékét. Az aradi „tizenhármak” mellett tiszteleg Petőfi Sándor és Batthyány Lajos áldozata előtt.

Mit kívánt a magyar nemzet - "...Kik érted haltak..." - ismeretterjesztő műsor

Péntek este 19:45-től az utoljára 30 évvel ezelőtt sugárzott Teréz című tévéjáték kerül képernyőre Csomós Mari címszereplésével, amelyben a forradalom leverése után a halálra ítélt és negyedik éve házában bujkáló Táncsics, illetve felesége sorsát követhetjük.

Teréz - magyar tévéfilm (1978)

Péntek éjjel 23:45-től az Ítélőszék előtt - Magyarország, 1849 irodalmi műsorban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukásának évében keletkezett versek, dalok lesznek láthatók és hallhatók.

Ítélőszék előtt - Magyarország, 1849 - irodalmi műsor

Az áruló című 1973-ban készült tévéjáték október 7-én, szombaton este 20:10-től kerül a nézők elé. Németh László drámája Görgey Artúrról szól, a kiváló hadvezérről, aki a szabadságharc bukása és az aradi tizenhármak kivégzése idején Klagenfurtban internálva élt, és akit a nemzet árulónak kiáltott ki. A belső rezdüléseket, a lelkiismeretet és az eszme jelentőségét is jól ismerő Németh László azokat a kérdéseket firtatja, melyek Görgeyben lejátszódtak, és amelyek a nemzet „lelkiismeretét”, Kossuthot az ő árulóvá kikiáltására rávették. Illyés Gyula „Fáklyaláng” című darabja Kossuth és Görgey ellentétén keresztül ezt a történelmi helyzetet más szempontból dolgozza fel. Érdekesség, hogy Illyés darabjában Bessenyei Ferenc Kossuthot, Németh László drámájában Görgeyt alakítja.

Az áruló - magyar tévéjáték (1973)

Az ünnepi sorozat záróakkordjaként szombat éjjel 23:40-től a Helikon - 1848-ról, ma címmel filmrészletekkel gazdagított ismeretterjesztőt ajánlunk figyelmükbe. rávilágít arra, hogy napjainkig kerül elő új, érdekes anyag történelmünknek erről a meghatározó korszakáról. A 2000-ben megjelent kiadványok közül Batthyány Lajos miniszterelnök iratait, híres nők naplóit, a katolikus egyház és 1848-49 kapcsolatát feldolgozó dokumentumkötetet, és még két érdekes írást: a sepsiszentgyörgyi Sylvester Lajos kötetét és Albert Gábor Szemere Bertalanról szóló könyvét ajánlja a nézők figyelmébe.

Helikon - 1848-ról, ma - történelmi-irodalmi ismeretterjesztő műsor

Tartsanak velünk és válogassanak kedvükre tovább az m3.hu és a Mozgóképarchívum műsorai közül!

További cikkek:

Igazi férfiak és igazi nők

140 éve született egyik legnagyobb és legnépszerűbb írónk, Móricz Zsigmond. Epikája számos későbbi népszerű filmhez nyújtott remek alapot, amelyek a mai közönség számára is tartogatnak mondanivalót és értéket. Ilyen a Rózsa Sándorról szóló regényből készült film és neki köszönhetjük a Míg tart a szerelmet is. Persze nem csak Móricz műveit hoztuk a hétre. Középpontban a férfiak és a nők kapcsolata remek színészekkel és sziporkázó alakításaikkal, természetesen szórakoztató formában.

Toldi – Jankovics Marcell utolsó rendezése

Október 21-én lenne nyolcvanéves Jankovics Marcell. A május 29-én elhunyt művész a Toldi bemutatóját már nem érhette meg. Arany János elbeszélő költeményének 13 részes rajzfilmváltozatát a Duna Televízió szeptember 19-től vetíti.

Bicska Maxi színre lép

M3 premier! Brecht Koldusoperájának legendás Madách Színházbeli előadását láthatják hamarosan nézőink. Ebből az alkalomból nézzük a 125 éve született mester művének magyar színházi bemutatóit, érdekességeit!

„Sors, nyiss nekem tért, hadd tehessek Az emberiségért valamit!”

Ma 200 éve született a színész, hősszerelmes, forradalmár, katona, de mindenekelőtt az egyik legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor.