A szabadságharc hőseire emlékezik az m3.hu

Csütörtök estétől szombatig vetítjük azokat a tévéfilmeket, tévéjátékokat, irodalmi és ismeretterjesztő műsorokat, amelyekkel a szabadságharc hősei előtt tisztelgünk, és amelyek közül néhányat évtizedek óta nem láthattak nézőink. Tartsanak velünk!

Ünnepek és hétköznapok

2023.10.05 | olvasási idő: kb. 3 perc


Október 5-én este 20:05-től az Istennél a kegyelem című tévéfilmet láthatják, amely címét Tichy őrnagy hírhedt kijelentéséről kapta, amit az aradi vértanúk protokoll szerinti kegyelmi kérvényére adott válaszul. 

Istennél a kegyelem - magyar tévéfilm (1999)

Október 6-án pénteken délután a Mit kívánt a magyar nemzet - "...Kik érted haltak..." című filmbetétekkel tarkított ismeretterjesztőt vetítjük 17 órától, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc végnapjaira emlékezik. A műsor történész szakértő segítségével megkeresi az utolsó nagy hadmozdulatok helyszíneit Segesvártól Szőregen át Világosig. Aradon és Budapesten felidézi a kivégzett mártírok emlékét. Az aradi „tizenhármak” mellett tiszteleg Petőfi Sándor és Batthyány Lajos áldozata előtt.

Mit kívánt a magyar nemzet - "...Kik érted haltak..." - ismeretterjesztő műsor

Péntek este 19:45-től az utoljára 30 évvel ezelőtt sugárzott Teréz című tévéjáték kerül képernyőre Csomós Mari címszereplésével, amelyben a forradalom leverése után a halálra ítélt és negyedik éve házában bujkáló Táncsics, illetve felesége sorsát követhetjük.

Teréz - magyar tévéfilm (1978)

Péntek éjjel 23:45-től az Ítélőszék előtt - Magyarország, 1849 irodalmi műsorban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukásának évében keletkezett versek, dalok lesznek láthatók és hallhatók.

Ítélőszék előtt - Magyarország, 1849 - irodalmi műsor

Az áruló című 1973-ban készült tévéjáték október 7-én, szombaton este 20:10-től kerül a nézők elé. Németh László drámája Görgey Artúrról szól, a kiváló hadvezérről, aki a szabadságharc bukása és az aradi tizenhármak kivégzése idején Klagenfurtban internálva élt, és akit a nemzet árulónak kiáltott ki. A belső rezdüléseket, a lelkiismeretet és az eszme jelentőségét is jól ismerő Németh László azokat a kérdéseket firtatja, melyek Görgeyben lejátszódtak, és amelyek a nemzet „lelkiismeretét”, Kossuthot az ő árulóvá kikiáltására rávették. Illyés Gyula „Fáklyaláng” című darabja Kossuth és Görgey ellentétén keresztül ezt a történelmi helyzetet más szempontból dolgozza fel. Érdekesség, hogy Illyés darabjában Bessenyei Ferenc Kossuthot, Németh László drámájában Görgeyt alakítja.

Az áruló - magyar tévéjáték (1973)

Az ünnepi sorozat záróakkordjaként szombat éjjel 23:40-től a Helikon - 1848-ról, ma címmel filmrészletekkel gazdagított ismeretterjesztőt ajánlunk figyelmükbe. rávilágít arra, hogy napjainkig kerül elő új, érdekes anyag történelmünknek erről a meghatározó korszakáról. A 2000-ben megjelent kiadványok közül Batthyány Lajos miniszterelnök iratait, híres nők naplóit, a katolikus egyház és 1848-49 kapcsolatát feldolgozó dokumentumkötetet, és még két érdekes írást: a sepsiszentgyörgyi Sylvester Lajos kötetét és Albert Gábor Szemere Bertalanról szóló könyvét ajánlja a nézők figyelmébe.

Helikon - 1848-ról, ma - történelmi-irodalmi ismeretterjesztő műsor

Tartsanak velünk és válogassanak kedvükre tovább az m3.hu és a Mozgóképarchívum műsorai közül!

További cikkek:

Jedlik Ányos – egy delejező ember

A bencés rendi szerzetes nevéhez fűződik többek között a villámdelejes forgony (elektromotor), az egysarki villanyindító (unipoláris gép), a csöves villámfeszítő (feszültségsokszorozó generátor) és a savanyavízi készület (szikvízgyártó berendezés) felfedezése, továbbfejlesztése és elkészítése.

Egy hang, amelyet az egész ország ismert

Tíz éve már, hogy nincs köztünk Koroknay Géza, aki többek között Clint Eastwood, Dan Aykroyd, John Goodman és James Belushi hangja volt.

Keleti Ágnes 100 éves!

„Engem a sport erőssé, bátorrá és kitartóvá nevelt” – vallja a magyar tornasport koronázatlan királynője, ötszörös olimpiai bajnok, máig a legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolónk, a világ jelenlegi legidősebb ötkarikás győztese.

„A színház az a félelem nélküli boldog élet, az a teljesség”

Már kétéves korában a Vígszínház színpadán állt, és ott is maradt egész életére. Ma lenne 95 éves a színészkirálynő, Ruttkai Éva.