Van-e olyan gyerek vagy felnőtt kis hazánkban, akinek a karácsony hallatán nem az elsők között jut eszébe a színes, csillogó papírba csomagolt édesség, a szaloncukor?
E karácsonyi finomság a XIV. századi Franciaországból származik és eredetileg fondant cukorból készült. Német cukorművesek közvetítésével került hazánkba a XIX. század elején. Kugler Henrik korában még kézzel készítették, utódja, Gerbeaud Emil már a Stühmer csokoládégyárban előállított szaloncukrokat kínálta cukrászdájában.
A nagyüzemi szaloncukorgyártás az 1950-es években indult be Magyarországon.
A cukormasszából egy 20 méteres munkapálya végére lesz szaloncukor a Győri Keksz- és Ostyagyárban (MTI Fotó: Tormai Andor)
Az 1980-as években a jó minőségű konzum mellett megjelentek a zselés ízesítésűek, és a mai napig ezek a legkeresettebb fajták.
Egy magyar család átlagosan 1 kg szaloncukrot fogyaszt az ünnepi időszakban. Annak ellenére, hogy a kínálat igen széleskörű, egyre többen térnek vissza a hagyományos receptekhez, és otthon készítik el saját karácsonyi édességüket.
Zselé szaloncukor csomagolása a Budapesti Csokoládégyárban (MTI Fotó: Pintér Márta)
Borítókép: Magyarország, 1955. december 26. Gyerekek állnak a karácsonyfa előtt az ünnep másnapján. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Busztin Lívia. Azonosító:
MTI-FOTO-785597
Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését,
ide kattintva további érdekes felvételeket talál.