1956 emlékezete

Különleges képgalériával emlékezünk 1956 hőseire, az egykori események helyszíneit akkor és most megmutatva. Tartsanak velünk!

Ünnepek és hétköznapok

2022.10.21 | olvasási idő: kb. 2 perc


A történelem nyomait a világon minden hely magán viseli. Egyes nyomok szemmel láthatóak, míg másokat csak könyvek vagy a kollektív emlékezet őriz. 1956. október 23-án Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb eseménysorozata kezdődött. A békés diáktüntetésekből fegyveres felkeléssé eszkalálódó események 20 napon át zajlottak Budapesten és több hazai városban. Bár a forradalomnak karhatalmi megtorlás vetett véget, az akkor kivívott szabadság érzete a mai napig érezteti hatását minden magyar számára. 1989-ben e napon kiáltották ki a harmadik Magyar Köztársaságot, emelve ezzel az október 23-i ünnepnap történelmi jelentőségét. 

Az emlékezés és ünneplés jegyében rendhagyó képsorozattal idézzük meg a múltat. Fotóinkon napjaink jól ismert budapesti helyszínei mögül sejlenek át 1956 történelmi eseményei. 

A Corvin közben többnyire moziba igyekszünk, míg az egykori Kilián laktanyát általában a pirosnál várakozva pásztázzuk. A Deák tér ma a fő találkozási pont, nehezen képzeljük magunk elé a romokkal borított macskakövet, egy kávézó teraszán ülve. Tankokat a múzeumban akarunk látni, nem pedig előtte, és a Szabadság téren is legjobb dolog – a szabadság. A képeket nézegetve idézzük fel ’56 hőseinek emberfeletti teljesítményét, mert bár a terep újra rendezett, tetteik velünk maradnak, mint afféle láthatatlan városi kötőszövet.

Harckocsi a körúti villamossínen
MTI Fotó, Készítette Burghardt Ferenc, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-791959
Zsákmányolt szovjet tarack a Corvin közben
MTI Fotó, Készítette Tóth László, Tulajdonos MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-F__TO19561101008
A Kilián laktanya épülete az Üllői út és a Nagykörút sarkán
MTI Fotó, Készítette Koreny János, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-791991
Kossuth-címeres harckocsi a Kilián laktanya Üllői úti bejáratánál
MTI Fotó, Készítette Burghardt Ferenc, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-791958
Harckocsik a Parlament előtt
MTI Fotó, Készítette Bojár Sándor, Tulajdonos MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-F___B19561025021
Békésen tüntető tömeg a Parlament előtt
MTI Fotó, Készítette Bojár Sándor, Tulajdonos MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-793387
Páncéltörő ágyú romjai a Dohány utcában
MTI Fotó, Készítette Tóth László, Tulajdonos MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-793137
Páncélozott harckocsi az egykori Tanács körúton (ma Károly körút)
MTI Fotó, Készítette Mező Sándor, Tulajdonos MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-793297
Szovjet harckocsi a Nemzeti Múzeum előtt
MTI Fotó, Készítette Balassa Ferenc, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-792544
Tüntető fiatalok egy harckocsin a Szabadság téren
MTI Fotó, Készítette Bojár Sándor, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-793369

Borítókép: Harckocsik a Parlement előtt – MTI Fotó, Készítette Bojár Sándor, Tulajdonos MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-F___B19561025021

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Határtalan cinkosság, ami összeköt bennünket

Milyen jó, ha számíthatunk egymásra! Önöknek mi a kedvenc testvértörténetük? Vidám lapozható fotóválogatás a testvérek napja alkalmából.

A Frakk, a macskák réme és a TV Maci alkotója ma is példakép lehet - 100 éve született Bálint Ágnes

Voltak évtizedek, amikor szinte lehetetlen volt olyan gyermekműsort találni a tévében, amelynek alkotói sorában ne szerepelt volna Bálint Ágnes, meseregényei pedig szinte minden háztartásban ott voltak a könyvespolcon. Szeretetteljes karaktereinek kalandjain generációk nőttek fel, a mesék ismerete ma is kapcsolódási pontot jelent nagyszülők, szülők és unokák között. Az emögött húzódó ma is lenyűgöző alkotói folyamatot Bálint Ágnes karrierje és életútja teszi példaértékűvé. Kevésbé ismert, de igen jelentős környezetvédelmi tevékenységével jóval megelőzte korát. Az írónő életútjáról, mindennapjairól, népszerűségéről lányával, Németh Ágnessel és unokájával, Sárváry Barbarával beszélgettünk születési centenáriuma alkalmából.

Csoda a vasút szerelmeseinek: a Magyar Vasúttörténeti Park

Gőzmozdonyok, dízelmozdonyok, motorkocsik, villamos mozdonyok, személykocsik, hóekék és sínautók összesen 70 000 négyzetméteren. Ez a csodavilág a Magyar Vasúttörténeti Park.

Ünnepeljék velünk Galambos Erzsi születésnapját!

Kisgyermekként szinte a színházban "élt", így aztán nem csoda, hogy pályafutása mesés lett. E mesés pályafutás legfontosabb állomásait idézzük fel, és persze bemutatjuk, mely műsorokkal köszöntjük a művésznőt a december 5-én tartandó születésnapja alkalmából.