Forradalmi arcélek

Nemzeti ünnepünkön a Fotótárból olyan ismeretlen ismerősök fotóit gyűjtöttük csokorba, akik részt vettek az 1956. évi forradalmi események sűrűjében. Emlékezzünk együtt!

Ünnepek és hétköznapok

2023.10.23 | olvasási idő: kb. 2 perc


1956. október 23-án egyetemi diákok békés tüntetést tartottak Budapesten. Még nem sejtették, hogy ez lesz a kiindulópontja a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménysorozatának. Fegyveres felkelés robbant ki, ahol eleink bámulatosan sokáig harcoltak, végül már a szovjet katonák ellen is: a csepeli ellenállóknak egészen november 11-éig sikerült kitartaniuk.

Harcoltak a szabadságért akár fegyverrel, akár a puszta szó erejével. Talán a mi szüleink is ott álltak a Kossuth téren, amikor Sinkovits Imre szavalt, vagy éppen akkor, amikor a tömeg a Kossuth-nótát énekelte. Lehetne akár a mi dédnagyanyánk a Csitri becenevű lány, aki a Corvin közben megállt egy pillanatra egy Molotov-koktéllal a kezében. Lehet, hogy dédnagyapánk is lengetett kivágott nemzeti zászlót valamelyik hídon. A fotókról ők néznek vissza ránk: dacos, izgatott, feszült, fáradhatatlan tüntetők, felkelők, köztük az 1956-os események egyik vértanújaként tisztelt honvédelmi miniszter, Maléter Pál, akit később ugyanazon a napon végeztek ki, mint Nagy Imrét.

Kedves Olvasó, tekintse meg képválogatásunkat!

  1. A Margit hídon át a Bem-szoborhoz vonuló tömeg (MTI Fotó: Bojár Sándor)
  2. Hirdetőkocsiba kapaszkodó tüntetők Budapesten (MTI Fotó: Farkas Tamás)
  3. Szabadságharcosok a Corvin köznél (MTI Fotó: Tóth László)
  4. A Kossuth-nótát éneklő tömeg a Bem-szobornál (MTI Fotó: Munk Tamás)
  5. Szabadságharcos lány Molotov-koktéllal (MTI Fotó: Tóth László)
  6. Tüntetők egy Csepel teherautón a Parlament előtt (MTI Fotó: Farkas Tamás)
  7. Tüntetők vonulnak magyar zászlókkal egy budapesti utcán, középen Dékány Csabáné Rácz Anna (MTI Fotó: Elek Emil)
  8. Sinkovits Imre színművész mikrofonba beszél a Parlament előtti téren (MTI Fotó: Munk Tamás)
  9. A Sztálin-szobor ledöntését ünneplő emberek (MTI Fotó)
  10. Tüntetők a Kossuth téren egy villamoson (MTI Fotó: Farkas Tamás)
  11. Maléter Pál a Honvédelmi Minisztériumban (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  12. Járókelőkkel barátkozó szovjet katona (MTI Fotó: Gárdos Péter)
  13. Melegszenek a Petőfi brigád tagjai a romeltakarítási munkák szünetében (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Borítókép: Tüntetők vonulnak Budapesten 1956. október 23-án. MTI Fotó, Készítette Fényes Tamás, Tulajdonos MTI Zrt. Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-792981

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Tabányi Mihály, akit a Vasfüggöny mindkét oldalán a harmonika királyának neveztek

Hegedült és zongorázott, harmonikázni a legendás Bobula Lajos tanította hét éven át, a Zeneakadémián orgona és cselló szakot végzett.

Ki tud többet az ország kedvenc vizslájáról?

A Frakk, a macskák réme című sorozat kiállta az idők próbáját: évtizedek óta gyermekek és gyermeklelkű felnőttek generációit szögezi a képernyők elé. Ennek örömére a (Magyar Posta az MTVA-val együttműködve ünnepi bélyegsorozattal örvendezteti meg a rajongókat.)[https://mtva.hu/2020/11/04/belyegen-a-frakk-a-macskak-reme/] De ki állathatja magáról, hogy igazán ismeri Károly bácsi kutyusát? A kvíz kitöltése után kiderül! Kezdhetjük?

A nagy Caruso kis sikere Budapesten

1907. október 2-án, azaz éppen 115 évvel ezelőtt lépett fel Budapesten Enrico Caruso, az első sztártenor. Érkezése és itt-tartózkodása csaknem olyan tömeghisztériát eredményezett, mint a könnyűzenei sztárok látogatása manapság. Hogyan történhetett mégis, hogy a világszerte elismert énekes budapesti alakítása bukásként vonult be a történelembe?

Kelet kapuja

Rochlitz Gyula építész arcvonásait nem ismerjük, szobra eltűnt, Budapest arculatát azonban máig meghatározza a Keleti pályaudvar, amelyet ő tervezett.