Rikkancsból színészlegenda

115 éve született a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész Dajka Margit, aki nyolcévesen még rikkancsként rótta a nagyváradi utcákat, egy évvel később azonban már a világot jelentő deszkákat koptatta.

Karakter

2022.10.13 | olvasási idő: kb. 3 perc


A színésznő 1930-ban (MTI Fotó: Várkonyi László)

Az 1907-ben Nagyváradon született színésznőt tizenöt évesen szerződtette a nagyváradi színház, húszévesen pedig már magyarországi karrierje is beindult: néhány vidéki színház után a budapesti Vígszínházhoz került. 1936 és 1940 között a Nemzeti Színház színésze volt, majd a világháború végéig csak szerepekre szerződött. 1945 után a Petőfi, a Belvárosi majd 1968-as visszavonulásáig a Thália Színház tagja volt.

Jelmezes próba 1957-ben (MTI Fotó: Horváth Tamás)

Karrierje kezdetén inkább naivaszerepekben, operettekben, illetve vígjátékok temperamentumos lányszerepeiben volt látható, később azonban a drámai alakításaival is elnyerte a szakma és a közönség elismerését. Kora előrehaladtával mindinkább drámai hősnő és anyaszerepekben mutatkozott, ám ekkor sem veszett ki művészi eszköztárából a humor, a bölcsesség és a női vonzerő. Legendás színpadi szerepei többek között A két lány az utcán Vicája, Gorkij Éjjeli menedékhelyének Nasztyája, Csehov Három nővérének Másája, valamint Csíky Gergely Nagymamájának címszerepe voltak.

Makk Károly rendezővel a Macskajáték forgatásán (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Emellett Dajka Margit, avagy Dayka Margit – nevének helyes írásmódja már életében vita tárgya volt – a filmvásznon is lenyűgözőt nyújtott a Liliomfi Kamillájaként, az Ismeri a szandi mandit? című filmben, vagy Orbánné Erzsiként a Macskajátékban. Ez utóbbi egyébként Oscar-díjjelölést ért a rendező Makk Károlynak. Számtalan televíziós szerepe közül a legtöbben talán a Fekete macska Zsófi nénijeként és a Nemes Nagy Ágnes könyve alapján készült zenés mese Bors nénijeként emlékeznek rá.

Dajka Margit 1960-ban (MTI Fotó: Keleti Éva)

A sokoldalú tehetség művészi hitvallását a következőképp fogalmazta meg: „Mindig az volt a vágyam, hogy ne csak a megírt alakokat elevenítsem meg, ne csak az író szándékát fedezzem fel, hanem minden szerepemben az embert, a sokrétű, jóból-rosszból összetett embert ábrázoljam.” Hogy a színésznő drámai és komikus alakításaiban mennyire sikeres volt ennek megvalósításában, az is bizonyítja, hogy művészetének pontos jellemzésére külön szó – „tragikomika” – született.

Dajka Margitra az MTVA Archívum m3.hu oldalán a Társkeresés N 1463 című filmmel emlékezünk. Tartsanak velünk!

Borítókép: Dajka Margit színésznő, MTI Fotó, Készítette: Várkonyi László Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-772276

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Huszárik Zoltán-kvíz

Huszárik Zoltánt leginkább a Szindbád alkotójaként ismerjük, de számos érdekesség kiderül a Kossuth-díjas filmrendezőről, akiről a Duna Médiaszolgáltató és az MTVA közös alapítású, hagyományteremtő szándékú filmes díjjal is megemlékezik. Tartsanak velünk, töltsék ki kvízünket!

Műsorok a javából!

Egy éve annak, hogy 2019. május 1-jén az (m3 adása)[https://archivum.mtva.hu/m3] online térbe költözött. Ez alkalomból különleges kínálattal jelentkezünk, válogatva az elmúlt évtizedek legnagyobb kedvenceiből és az elmúlt egy év legnézettebb műsoraiból.

Az első magyar olimpiai bajnok

145 éve született az első újkori olimpián kétszeres bajnokká avatott úszónk és későbbi építész, Hajós Alfréd. Hogyan lett bajnok? Cikkünkből kiderül.

Honvágytól hajtva

Hiába Hollywood vonzása, Szabó Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt kacskaringós élete Magyarországra vezette vissza, ahol 25 éve csatlakozott az égi színház társulatához.