10 érdekesség a 100 éve született Tomanek Nándorról - kvíz

A senkivel össze nem téveszthető hangú és tehetségű Tomanek Nándor 100 évvel ezelőtt született Pécsett. Emblematikus sztárjává vált ő is a Vígszínház 1960-as, 70-es évekbeli legendás korszakának, és sokoldalúságát számos, egymástól teljesen különböző szerepben bizonyította színpadon és filmen egyaránt, a szinkronstúdióban pedig jellegzetes hangját is gyakran kölcsönözte külföldi kollégáinak. Rendkívül fegyelmezett és pontos művész volt, aki a környezetétől is ugyanezt várta el. Intellektuális karaktere, elegáns tartása, jellegzetes egyénisége fűszerezték emlékezetes alakításait.

Kvíz

2022.09.08 | olvasási idő: kb. 5 perc


A centenárium alkalmából az 1922. szeptember 8-án született Tomanek Nándorra több filmjével is emlékezünk. Szeptember 8-án 13 óra 50 perces kezdettel a Hubay Miklós által írt és Szőnyi G. Sándor által rendezett Római karnevált láthatják az M5 csatornán Tomanek Nándor és Tolnay Klári csodálatos összjátékával, aznap este pedig m3 premierként 1977 óta először tűzi műsorára az MTVA Archívuma a Luther Márton és Münzer Tamás című tévéfilmet, melyben Tomanek Nándor Bölcs Frigyes szász választófejedelmet alakítja. Ugyancsak m3 premierként lesz megtekinthető szeptember 11-én a Nem lőnek, csak fúj a szél című, Görgey Gábor által írt, Horváth Ádám rendezte groteszk tévéjáték, a Zenés TV Színház Ejnye, Cecília! című filmjében pedig Monori professzorként, Kútvölgyi Erzsébet partnereként csodálhatjuk játékát.

Tudjuk, hogy Tomanek Nándor remek színész volt, de vajon a most következő érdekességeket is ismerik vele kapcsolatban? 

Tegye Ön is próbára tudását kvízünkkel!

További cikkek:

SMS helyett töltőtoll

A Németországban élő, ám magyarságát mindvégig megőrző zenész-énekes-producert, Mándoki Lászlót köszöntjük 70. születésnapja alkalmából.

Atlétikai világbajnokság régen és most

A budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán praktikus információkkal és játékkal is kedveskedünk olvasóinknak, tartsanak velünk!

Nemzeti Múzeum - a kezdetek

A Kárpát-medence történelmének legjelentősebb műkincsgyűjteménye található a klasszicista stílusú 109 x 70 méteres épületben. A két udvarral rendelkező létesítmény párkánymagassága 24 méter, beépített alapterülete pedig 7894 négyzetméter.

Karinthy „Cini” 100!

A maga gyereke és az én gyerekem veri a mi gyerekünket, jellemezte kaotikus családi életét a zseniális író atya. A perpatvar szenvedő alanya a legkisebb Karinthy fiú, Ferenc volt.