10 érdekesség a 100 éve született Tomanek Nándorról - kvíz

A senkivel össze nem téveszthető hangú és tehetségű Tomanek Nándor 100 évvel ezelőtt született Pécsett. Emblematikus sztárjává vált ő is a Vígszínház 1960-as, 70-es évekbeli legendás korszakának, és sokoldalúságát számos, egymástól teljesen különböző szerepben bizonyította színpadon és filmen egyaránt, a szinkronstúdióban pedig jellegzetes hangját is gyakran kölcsönözte külföldi kollégáinak. Rendkívül fegyelmezett és pontos művész volt, aki a környezetétől is ugyanezt várta el. Intellektuális karaktere, elegáns tartása, jellegzetes egyénisége fűszerezték emlékezetes alakításait.

Kvíz

2022.09.08 | olvasási idő: kb. 5 perc


A centenárium alkalmából az 1922. szeptember 8-án született Tomanek Nándorra több filmjével is emlékezünk. Szeptember 8-án 13 óra 50 perces kezdettel a Hubay Miklós által írt és Szőnyi G. Sándor által rendezett Római karnevált láthatják az M5 csatornán Tomanek Nándor és Tolnay Klári csodálatos összjátékával, aznap este pedig m3 premierként 1977 óta először tűzi műsorára az MTVA Archívuma a Luther Márton és Münzer Tamás című tévéfilmet, melyben Tomanek Nándor Bölcs Frigyes szász választófejedelmet alakítja. Ugyancsak m3 premierként lesz megtekinthető szeptember 11-én a Nem lőnek, csak fúj a szél című, Görgey Gábor által írt, Horváth Ádám rendezte groteszk tévéjáték, a Zenés TV Színház Ejnye, Cecília! című filmjében pedig Monori professzorként, Kútvölgyi Erzsébet partnereként csodálhatjuk játékát.

Tudjuk, hogy Tomanek Nándor remek színész volt, de vajon a most következő érdekességeket is ismerik vele kapcsolatban? 

Tegye Ön is próbára tudását kvízünkkel!

További cikkek:

Wurlitzer, a varázslatos zenegép

Robosztus átmenet a hangszeres zenéből a gépibe.

„Amíg használható vagyok, addig használni akarom magam”

Ki ne ismerné fel csak a hangja alapján? Ha látjuk is, akkor ámulatba ejtő színpadi és filmes varázslásainak lehetünk szemtanúi. Köszöntsük Haumann Péter színművészt születésnapján rendhagyó módon interjúiban elmesélt történeteivel!

"Mennyi mindent túléltünk...Janka meg én"

Ki ne ismerné őt? Kiváló humora és parádés szerepei az ország egyik legkedveltebb színésznői közé emelték. Köszöntsük ma, születésnapján Pásztor Erzsit!

A magyar autóversenyzés tragikus csillaga

Az első magyar Formula 1-es pilóta lehetett volna az ígéretes tehetségű Kesjár Csaba. A lehetőség kapujában egy tragikus versenybaleset törte derékba pályafutását.