Nemzeti Fotótár
Megállítjuk az időt
Kultúra - Zeneművészet - Bartók Béla portréja Kultúra - Zeneművészet - Bartók Béla portréja
3 cm kifutó

Kultúra - Zeneművészet - Bartók Béla portréja

Magyarország, Budapest, Budapest

Budapest, 1938. Bartók Béla (1881-1945) posztumusz Kossuth-díjas (1948) zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus, népzenekutató portréja aláírásával. Művei külföldi elismertségük ellenére 1945 után csak rövid ideig szerepelhettek, munkásságának igazi újrafelfedezése 1956 után, a Rákosi-korszak lezárultával kezdődhetett el. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen. MTI Fotó/Magyar Fotó: Reprodukció
Bartók Béla (1881-1945) posztumusz Kossuth-díjas (1948) zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus, népzenekutató. 1903-ban végzett a zeneakadémia zongora- és zeneszerzés-szakán. 1907 őszétől ugyanitt tanár lett. Népzenekutatói tevékenysége jelentős volt, melyet Kodály Zoltánnal együtt folytatott. A kékszakállú herceg vára című opera (1917-ben adták elő), A fából faragott királyfi című táncjáték (1912-ben mutatták be) és A csodálatos mandarin című pantomim a leghíresebb művei zongoradarabjain kívül. 1934-től lemondott tanári állásáról és az MTA Zenetudományi Osztályán rendezte népzenei gyűjtését. 1940-ben az USA-ba emigrált és ott is halt meg leukémiában.

Készítette: -
Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum
Azonosító: MTI-FOTO-F__VL_____800033
Fájlméret: 5 438 KB
Fájlnév: F__VL_____800033.jpg
ICC: Nem található

Személyek: BARTÓK Béla
Az MTVA üzleti és tartalomvédelmi okból nem engedélyezi a kép megvásárlását.

A kép értékesítése (ezáltal letöltése, vagy vászon és papírképen történő megvásárlása) online kiszolgáló felületen nem lehetséges. Az MTVA, mint jogtulajdonos, üzleti és tartalomvédelmi okból nem engedélyezi a kép megvásárlását. Vásárlási szándékát kérjük jelezze a tartalomertekesites@mtva.hu mail címen. Köszönjük megértését.


Legyen a szerkesztőnk!
Ha több információt tud a képről, mint az eredeti képszöveg, ossza meg velünk!

Max. 1000 karakter

Bejelentkezés szükséges!

Komolyzene
Népzene
Tudományos kutatás
Zene
Zenetudomány

Hasonló képek: